AntrepreMAME – un proiect despre mamele care fac primii pași. În afaceri.

AntrepreMAME – un proiect despre mamele care fac primii pași. În afaceri.

Au mamele o forță aparte și o putere de a reorganiza lumea (lumea lor, cel puțin), în perioada asta magică a maternității. Gluma cu super-puterile unei mame are un sâmbure de adevăr. Se întâmplă ceva cu femeia, după ce devine mamă. Apare nevoia de schimbare, de ridicare a propriilor bariere, de spargere a limitelor și parcă se hrănește zilnic cu motivație și putere, în ciuda oboselii, în ciuda sarcinilor care o copleșesc, în ciuda timpului care, parcă, se scurtează.

Am văzut această schimbare la foarte multe dintre prietenele mele. Odată începută perioada maternității, apare nevoia de a schimba cursul de până atunci al lucrurilor. Apare, în această perioadă, o forță aparte de a reorganiza viața și rutina și locul lucrurilor – palpabile sau mai puțin palpabile. Și, odată cu forța, apare și determinarea de a acționa. Nestatornicia lor, puterea de muncă, meticulozitatea… toate acestea sunt fascinant de urmărit.

Și uite așa, s-a născut în mintea mea o idee care nu mă lasă să dorm, de bucurie și entuziasm, de nerăbdare de a o transpune în realitate. O idee despre mame și puterea lor de a schimba fața lucrurilor.

Nu am o statistică, însă feeling-ul îmi spune că ideea de antreprenoriat se declanșează des în mintea mamelor, după (sau în timpul) concediului de creștere al copilului. Să fie stresul-întoarcerii-la-vechea-rutină motorul principal care ne face să ne gândim la schimbări? În fond, vechea rutină are legătură cu cine eram noi înainte de a fi mame și este foarte posibil să nu mai rezonăm atât de mult cu acele persoane, chiar dacă ele fac, încă, parte din noi.

Nu spun că acest lucru este general valabil. Sunt mame care au așteptat cu bucurie să se reîntoarcă la vechiul job, căci acesta le oferă satisfacția deplină, însă (probabil în egală măsură), sunt mame în care s-a declanșat nevoia de independență și curajul de a-și dovedi că pot construi ceva de la zero: un business al lor, cu reguli, dinamică și traiectorie proprie.

Indiferent de motivația fiecăreia, este fascinant să vezi curajul cu care o mamă îmbracă și haina antreprenorului, peste celelalte roluri deja asumate în viața de zi cu zi. Am simțit nevoia să vorbesc despre aceste mame-antreprenor care au pus bazele unor afaceri absolut minunate, cu impact nu doar asupra vieții lor de familie, ci și asupra comunității. Pașii mici schimbă lumea.

Așa s-a născut AntrepreMame – un proiect în care vreau să vorbesc cu și despre mamele antreprenoare, care învață să facă primii pași. În business.

Ce mă motivează să dezvolt AntrepreMame?

Este un proiect drag sufletului meu, pentru că – deși sunt tot mamă – nu încetez să mă minunez de câtă forță de muncă și creativitate, de câtă determinare și capacitate de organizare se găsește în noi.

Mi-am dat seama că în concretizarea proiectului AntrepreMame m-au motivat foarte clar trei lucruri:

1. Cunosc câteva persoane fenomenale, care au creat business-uri mici, din sufletul lor mare și cred că e nevoie să vorbim mai mult, mai des și mai tare despre ele. Este nevoie să readucem în atenție valori autentice și exemple de oameni care au reușit să pună pe picioare o afacere, prin muncă și creativitate. Și vocile (încă) mici pot căpăta forță, dacă se unesc. Vorbind des și mult despre oameni deosebiți, vom reuși să distragem atenția de la agenda media, încărcată – în cea mai mare parte – de non-valori și fals-senzațional. Nu credeți?

2. Vreau să cunosc și să scriu despre femei care se împart între rolul de mamă și cel de antreprenor. Ele au avut curajul să renunțe, de cele mai multe ori, la siguranța unui job fix și la puținul timp liber, pentru a se arunca în acest hățiș de reguli și vise și cifre și planuri – care înseamnă antreprenoriat. În plus, este de-a dreptul fascinant să pătrunzi în lumea din spatele unui produs. E ca o ușă închisă, pe care nu mulți au privilegiul să o treacă. Ce a stat la baza ideii lor? Care a fost drumul parcurs de la scânteie, la concret? Care au fost dificultățile? Toate aceste întrebări mă motivează să le aflu răspunsul și să-l împărtășesc, pentru a transmite mai departe motivația și inspirația.

Sunt convinsă că tot mai multe mame și-au pus, măcar o dată, întrebarea „Ce aș putea face eu pentru a munci pentru mine, pentru a sta mai mult acasă, pentru a câștiga mulțumitor?” etc.

Pentru astfel de mame, puterea exemplului celor care au reușit deja este, de cele mai multe ori, edificatoare.

3. Îmi doresc să schimb percepția asupra antreprenoriatului românesc. O mamă-antreprenor nu este o persoană care n-a mai avut chef să se întoarcă la job, după ce a stat în concediul de creștere copil. Nu înseamnă că a renunțat la muncă (sau refuză să se mai adapteze la un program strict, cu reguli clare). Antreprenoriatul nu înseamnă un business care produce de la sine mulți bani, în timp ce directorul (în speță femeia) își face griji doar pentru cum îi va cheltui.

Antreprenoriat – și, mai ales antreprenoriat în România – înseamnă multă muncă și mult sacrificiu, înseamnă birocrație și atenție sporită, înseamnă timp dedicat visului, pentru a-l transforma într-un proiect viabil, înseamnă ore de veghe și ore de planificare, de strategie, de calcul și de previzionare. Înseamnă, de cele mai multe ori, amânarea propriilor nevoi, pentru o reușită negarantată.

Am toată admirația pentru antreprenori și cred că dacă ne raportăm la produsul lor final prin prisma eforturilor depuse pentru concretizarea lui, vom înțelege altfel efortul depus pentru business-ul lor, în sine.

Ce urmărește campania?

Să nu uităm că România, la momentul acesta al dezvoltării sale, nu susține antreprenoriatul și nu susține, prin programe concrete, viabile, funcționale – mama antreprenor. Când întâmpini din partea statului dificultăți – în primul rând de natură birocratică – bucuria de a crea și de a construi se diminuează substanțial. Cu toate acestea, există mame-antreprenor care n-au renunțat. Să fie forța aceea miraculoasă de care spuneam la începutul articolului?

AntrepreMame urmărește, concret, patru aspecte:

1. Să încurajeze mamele antreprenor care au reușit să își pună visul în liniile cuantificabile ale unui business-plan și, mai apoi, l-au transpus în realitate. Pe ele, pe mamele antreprenoare, le putem încuraja citind despre ceea ce creează, cumpărând de la ele și recomandându-le mai departe. E un lucru atât de simplu, pe care îl putem face împreună.

2. Să ofere informațiedespre pașii parcurși, în general, de la prima idee de afacere și până la concretizarea ei. Ce a fost nevoie, ce s-a obținut greu, la ce uși s-a bătut? Care au fost dificultățile? De câte ori a apărut gândul renunțării? Toate aceste aspecte vor întregi tabloul efortului depus pentru concretizarea unei afaceri, în România, și vor sta la baza deciziilor pe care alte mame încă se gândesc să le ia, în demararea propriului business.

3. Să aducă inspirație tuturor mamelor care au idei și multă creativitate, care visează să poată produce și bani din hobby-ul lor sau care își doresc să pornească în aventura unui business pe cont propriu. Vorbeam mai sus de puterea exemplului. Cred că nimic nu e mai înălțător și mai încurajant decât exemplele de reușită ale celorlalți.

4. Să pună în legătură mamele antreprenor. Colaborarea, de cele mai multe ori, este cheia succesului. În fond, indiferent de particularitățile noastre, la bază, suntem unite de pasiunea pentru ceea ce facem și de dragostea pentru copiii noștri. Acestea sunt principalele motoare cane ne ajută să schimbăm lumea. De ce n-am face lucrul acesta împreună, inspirându-ne și susținându-ne reciproc?

AntrepreMame – un proiect despre mamele care au vrut să crească și copii, dar și afaceri, în același timp. Și chiar le-a ieșit.

Vă aștept în grupul de Facebook AntrepreMAME BAZAR. #CreștemÎmpreună

P.S. Dacă și voi cunoașteți astfel de mame, dați de veste! Ce-ar fi să scriem despre ele și să le aducem în comunitate?

Leave a Reply

Your email address will not be published.