Artissana – pentru că pielea e mai aproape decât cămașa – AntrepreMAME ep. 6

Artissana – pentru că pielea e mai aproape decât cămașa – AntrepreMAME ep. 6

M-am adunat mai greu la începutul acesta de an. Pe Ioana n-am mai dus-o un timp, la grădiniță, din cauza unei laringite care nu se dădea tratată, iar cu ambii copii acasă e…. ufffff. AntrepreMAME, însă, continuă pentru că nimic nu-mi doresc mai mult decât să vă povestesc despre mamele românce absolut extraordinare, care au avut curajul să își transforme visele sau nevoile în afaceri locale și să facă primii pași în hățișul acestui domeniu aparte, care se numește business-ul românesc.

Așa că fac un MAAARE apel către voi, cititorii subsemnatei – această mamă cocoțată pe MĂTURĂ (care devine, pe zi ce trece, tot mai MATURĂ) 😊. Sprijiniți producătorii locali! Sprijiniți mamele românce care cresc copii minunați, dar fac și ele primii pași, în business. Comandați de la ele produsele minunate în care pun timp, efort, vise și suflet.

Și acum, după această scurtă reintroducere în atmosfera ANTREPREMAMELOR, vreau să vă spun despre Ana. Ana Artissana!

Cred că 2019 a fost anul în care, în familia noastră, s-a infiltrat așa, timid, gândul de a pleca din București. De fapt, din Ilfov, mai precis, căci tocmai ne mutaserăm din capitală, în suburbii, fără însă a găsi acel sentiment de liniște și tihnă, pe care îl căutam.

Așa că în una din vacanțele la munte, cazați pe undeva pe lângă Brașov, ne-am decis că aici este locul în care ne-ar plăcea să trăim: aproape de un oraș mare, dar suficient de departe pentru a ne bucura de liniște și aer curat.

În mod staniu (sau nu), de atunci am tot cunoscut oameni minunați din împrejurimile Brașovului, de parcă un câmp magnetic deja se formase, odată cu dorința noastră, exprimată timid, de a ne muta acolo, cândva. Universul, drăguțul, nu se odihnește…

Am început, în timp și fără grabă, să căutăm o casă/un teren, în zonă, să ne interesăm de beneficiile împrejurimilor, să citim despre producătorii autohtoni de acolo.

Așa am cunoscut-o pe pe Ana Posea, aka Ana Artissana, producător autohton de săpunuri și cosmetice de calitate extraordinară, realizate exclusiv din ingrediente naturale: uleiuri și unturi vegetale (ulei de măsline, unt de cocos, unt de shea, cacao, ricin, etc.), argile, sucuri și pulpă de fructe, plante și uleiuri esențiale.

Am luat de la ea câteva săpunuri, în cadrul unui Târg de Crăciun Online, apoi am contactat-o pentru a afla povestea și emoția din spatele acestor produse. Ana, dintr-o comună de lângă Brașov – Hărman, mai exact – manufacturează cosmetice de o calitate net superioară celor pe care le găsiți în comerț. Iar aceste produse sunt – ceea ce este cel mai frumos – din ingrediente naturale, unele culese și procesate chiar de ea.

Dincolo de produsele mamelor despre care scriu în cadrul AntrepreMame, care sunt unice (de exemplu, în cazul produselor Artissana, nicio bucată de săpun nu seamănă cu cealaltă, pentru că sunt porționate manual și preiau, astfel, energia bună a creatorului), ceea ce mă uimește este bucuria și consecvența cu care ele intră, an de an, în propriul laborator/atelier/spațiu pentru a crea. Este uimitoare această forță din spatele pasiunii, această dorință fără limită de a se autodepăși în propria performanță, această nevoie nesecată de a-și diversifica creațiile, de a-și construi propriul univers. Este fascinant!

Despre același motor vorbim și în cazul Anei Posea, care a creat Artissana dintr-o nevoie, după cum mi-a povestit chiar creatoarea. Cu mult timp în urmă, lucra în boc operator, iar pielea mâinilor devenise extrem de uscată. Nu a reușit să trateze problema cu cremele din comerț, așa că a căutat remedii naturale, pe care, încet le-a incorporat într-o cremă foarte de eficientă. A multiplicat apoi rețeta pentru colegele de serviciu și de aici până la ideea de business a fost doar un pas. Un pas firesc, dar greu, pentru că da, este dificil să te impui pe o piață a cosmeticelor, saturată la maxim, când ai doar o linie limitată de produse.

Am început să mă informez și în scurt timp am reușit să creez un săpun și o cremă de mâini din ingrediente naturale. Eram atât de încântată de rezultatele obținute încât am aprofundat studiul creării produselor de îngrijire și am început să prepar și pentru colegele mele care aveau probleme similare. Încet, încet totul s-a transformat într-o pasiune, apoi într-o afacere. De-a lungul timpului am rămas fideli principiilor cu care am început: cât mai simplu, cât mai natural, cu respect față de noi și de natură.”

În timp, Ana a diversificat gama produselor cosmetice și a început să testeze rețete pentru produse de îngrijire dedicate fiecărei zone a corpului: ten, păr, corp, mâini etc.

Întreaga echipă Artissana este formată din …sunteți pregătiți? Din două persoane! Ea și soțul ei. Și împreună produc și vând inclusiv internațional – la scară mică, totuși, pentru că principiul de bază al business-ului este acela al calității ingredientelor, care provin din surse naturale și nu conțin substanțe chimice nocive. Produsele lor sunt preparate manual, iar ingredientele sunt prezentare clar și transparent pe pagina site-ului, astfel încât să puteți vedea conținutul integral al fiecărui produs.

Mi-am promis că într-o zi îi voi vizita atelierul, cu acordul ei, evident.

Am să vă spun întâi despre săpunurile Anei, pentru că sunt testate de toată familia mea și foarte, foarte faine. Ceea ce mă interesează, la un produs cosmetic, este să fie, în primul rând, delicat cu pielea și să aibă ingrediente naturale. Așa că voi aprecia și voi recomanda oricând, cu căldură, un produs de calitate, care îndeplinește aceste criterii. Dacă este românesc – se știe, cu atât mai mult intră în topul opțiunilor mele. Săpunurile Anei sunt irezistibile. Priviți doar ce combinații uimitoare de arome.

Conțin exclusiv ingrediente naturale și sunt produse prin metoda la rece, astfel că uleiurile nu se fierb și își păstrează toate proprietățile. Rezultatul este un săpun care curăță dar nu usucă pielea, cu un parfum discret, elegant, natural. Fiecare etapă, începând de la realizarea rețetelor, macerarea plantelor, combinarea ingredientelor, tăierea și împachetarea fiecărui săpun este realizată… cu mâna! Cremele de fata Artissana sunt create special din cele mai prețioase uleiuri vegetale extravirgine, ape florale cu efecte benefice pentru fiecare tip de ten în parte, cu active cosmetice nobile cu proprietăți remarcabile pentru un ten hidratat, luminos, sănătos. Nu conțin parfumuri chimice sau coloranți artificiali.

Ana este mama a doi copii “deja mari”, spune ea (ceea m-a făcut să mă întreb, în mine, când devin copiii “deja mari”, pentru ca o mama să fie suficient de relaxată și împăcată cu gândul), iar acest lucru a constituit un avantaj, la momentul inițierii afacerii. E adevărat că te poți concentra mult mai bine pe activitățile și hobby-urile preferate, atunci când cei mici nu mai sunt complet dependenți de tine. Pentru că eu sunt o amatoare de arome (și căni, dar asta este altă poveste), iar ideea unor produse cosmetice 100% românești, create manual și puse pe piață sub un brand atât de frumos mi se pare extraordinară, mi-a făcut plăcere să vorbesc mai mult cu Ana-antreprenoarea, decât cu Ana-mama, tocmai pentru a afla mai multe despre cât de dificil devine să susții un asemenea business mic, pe piața românească.

Și este greu!

Înseamnă muncă foarte multă (petrece câteva ore bune pe zi, în laborator), înseamnă promovare constantă (căci marea provocare este să te menții vizibil pe o piață cu oferte în continua creștere și diversificare), înseamnă efort pentru păstrarea clienților vechi și atragerea de clienți noi (iar acest lucru se face exclusiv prin refuzul de a face rabat de la calitatea ingredientelor). În timp, Ana a învățat să minimizeze pierderile și să producă în loturi mici, care nu au timp să expire. În România, un business mic, onest supraviețuiește doar atunci când face lucrurile corect și comunică sincer. Iar Ana, prin Artissana, reușește să facă acest lucru: de la rețetele originale, la procesarea/macerarea ingredientelor naturale și până la marketing și prezența online.

Produsele minunate ale Anei le găsiți aici:

https://artissana.eu/,

facebook: https://www.facebook.com/Artissana

IG: https://www.instagram.com/handmade_artissana/

Leave a Reply

Your email address will not be published.