CÂND GĂTESC...

Biscuiți cu iz românesc

Să frămânți aluatul așa cum te frământă gândurile. Ce analogie frumoasă! Găsesc în frământarea aluatului o adevărată terapie – modul ideal de a păși, puțin, în afara realității. De câteva zile trăiesc cu aceasta senzație apăsătoare că nu am nicio idee despre cum (și a cui) mai e țara mea.
Așa că simțeam nevoia să frământ un aluat, cu mâinile goale, până la vreo epifanie. N-am avut niciuna :)), în schimb am adăugat toate ingredientele românești avute la îndemână (telemea, busuioc și cimbru din grădină, ceapă roșie, usturoi, piper și boia, ou și smântână, unt gras) și a ieșit ceva ce nu credeam că poate cuprinde gustul unui biscuit!

Ingrediente:

  • 550 gr făină (+ făină pentru frământat)
  • 275 gr telemea de oaie mărunțită foarte bine (sau orice alt tip de telemea)
  • 1 ou
  • 150 gr unt gras
  • 100-150 gr smântână pentru gătit
  • 1 ceapă roșie, mărunțită
  • ½ lgt pudră de usturoi (sau 3-4 cătei de usturoi răzuiți)
  • 1 lingură busuioc tocat și 1 lingură cimbru tocat*
  • ½ lgt boia dulce
  • ½ lgt piper (sau mai mult, dacă doriți biscuiții puțin mai condimentați)
  • 15 gr praf de copt
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • sare (după gust, în funcție de cât e de sărată este telemeaua)

*eu am avut busuioc și cimbru verde, din grădină, dar se pot folosi orice alte ierburi aromatice, după preferință

Ingredientele se amestecă până la omogenizare, într-un bol încăpător, apoi aluatul se transferă pe blatul de lucru unde se frământă cam 15 minute (asta, în cazul în care doriți să faceți puțină terapie). Dacă nu, puneți toate ingredientele în robotul de bucătărie, cu ustensila pentru aluat montată, și lăsați totul să se amestece în voie. Dacă aluatul este prea moale, completați cu făină până când obțineți o masă compactă, ușor de modelat, care se dezlipește de pereții vasului și nu se lipește de degete.

Aluatul se împarte în două părți, pentru a putea fi mai ușor modelat, se întinde pe blatul de lucru cu ajutorul lui sucitor la o grosime de 7-8 mm (folosiți făină pentru a evita lipirea aluatului de blatul de lucru). Decupați apoi biscuiții cu ajutorul unei forme speciale.

Biscuiții se așează în tavă și se dau la cuptor 15-20 minute, la 170 grade. Urmăriți-i, însă, pentru că rapiditatea cu care se coc depinde de puterea fiecărui cuptor în parte. Sunt gata când se rumenesc și sunt perfecți atât calzi, cât și reci!

dav

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *