Blocaj intestinal la copii = blocaj mental la părinți

Blocaj intestinal la copii = blocaj mental la părinți

Constipația copiilor este subiect de mare stres și insecuritate pentru mame. Numai cine se confruntă cu această problemă, la propriul copil, poate confirma cât de greu este să nu te întrebi Ce nu fac bine?”, “Unde greșesc cu copilul meu?”, “Care e cauza?”, “Cum îmi ajut copilul?”, iar aceste întrebări să nu îți dea pace, zile întregi, până când micuțul tău, cu greu, reușește să își elibereze intestinul. Uneori, procesul în sine este foarte dureros pentru el (și pentru tine, deopotrivă, căci mama trăiește durerea copilului, de cele mai multe ori, la aceeași intensitate).

Haideți să înțelegem puțin ce înseamnă constipația în cazul copiilor și cum o putem preveni sau chiar rezolva, dar mai important decât atât, când ar trebui să ne îngrijorăm cu adevărat (!!!!). Uneori, constipația copiilor are cauze emoționale, și tratarea ei cu toate variantele de siropuri minune de pe piață nu este deloc eficientă.

Constipația în cazul bebelușilor (0-12 luni)

Până la Bogdan, care acum are patru luni, eram convinsă că un copil alăptat exclusiv nu se poate constipa. Realitatea este cu totul alta. Pentru cei care au urmărit articolele din Mami pe Mătură, știu că Bogdan, la doar trei săptămâni, a fost internat la terapie intensivă timp de 8 nopți cu infecție de Rotavirus și Adenovirus, pe lângă o bacterie descoperită în sânge, de origine necunoscută. Rotavirusul, în cazul bebelușilor, dă scaune apoase, dureri abdominale înfiorătoare, balonări aproape imposibil de liniștit, deoarece aparatul digestiv nu este încă foarte bine format, iar eliminarea gazelor se realizează greu (în cazul lui Bogdan, în spital, de cele mai multe ori era nevoie de sondă sau termometru pentru eliberarea lor). După ce am trecut peste această experiență traumatizantă și Bogdan s-a vindecat, am devenit tot mai îngrijorată când am observat că tranzitul lui nu este reglat. După spitalizare, bebe nu își mai elibera zilnic intestinul, așa cum o făcea până atunci, lucru care m-a dus direct cu gândul la constipație. Micuțul meu este alăptat exclusiv, iar eu am respectat o alimentație corectă, sănătoasă, astfel încât să nu-i creez disconfort suplimentar, pe lângă colicii imposibil de tratat.

Am început atunci documentarea, în condițiile în care, inițial, am greșit mult stimulând eliberarea intestinului cu jumătate de supozitor cu glicerină (tăiat pe lung), o dată la 3 zile. Mă liniștesc doar cu gândul că am făcut asta de doar câteva ori, pentru că am găsit în timp util informațiile necesare.

Ei bine, voi începe aici cu o concluzie foarte clară: bebelușii al căror scaun este moale, indiferent cât de rar se produce acesta, nu sunt constipați! Prin urmare, în cazul unor bebeluși (atât al celor alăptați exclusiv, cât și al celor hrăniți mixt sau cu formulă), tranzitul poate fi mai lent, iar eliberarea intestinului poate avea loc chiar și la zece (10!) zile. Dacă scaunul este moale, înseamnă că bebelușii respectivi asimilează aproape tot laptele și nu prea mai rămâne nimic de eliminat.

Pentru confirmarea acestei ipoteze, am întrebat inclusiv un medic specialist din cadrul IOMC care mi-a recomandat să nu intervin cu stimularea tranzitului mai devreme de 7-8 zile. Nici nu a mai fost cazul!

Motivele de îngrijorare ar trebui să apară atunci când scaunul bebelușului este tare, deshidratat, iar procesul de eliminare al acestuia din intestin este dureros și chinuitor. De cele mai multe ori, însă, constipația nu devine cronică, în cazul bebelușilor și copiilor.

După primele 6 luni de viață, odată cu începerea diversificării, este posibil să apară noi episoade de constipație, însoțite de simptomele mai sus menționate (dureri, crampe, aspect tare sau dificultate la eliberare).

Excludem aici constipația cauzată de intoleranta la lactoză sau alergia la proteinele din laptele de vaca, pentru care trebuie urmate recomandările medicului specialist.

Soluții sunt și chiar la îndemână:

– masajul circular pe burtică, în direcția acelor de ceas, cu presiune ușoară pe traseul colonului,

– piureuri de fructe (după diversificare) pentru un aport natural de fibre,

– hidratare constantă, preferabil cu apă și lapte (matern sau formulă). De evitat sucurile (inclusiv sucurile proaspete, din fructe stoarse).

În cazul bebelușilor de până la un an, constipația din cauza problemelor emoționale poate apărea, de cele mai multe ori, când părinții sunt grăbiți să îl obișnuiască pe cel mic cu olița. Dacă la anumiti copii, acest proces se desfășoară firesc și fără dificultăți, pentru alții, olița poate constitui un element de stres, care face mai mult rău decât bine.

Constipația în cazul copiilor de până la 1-3 ani

După primul an de viață, constipația poate avea mai multe cauze, la copii. În primul rând, poate fi vorba de absența unei cantități optime de apă din alimentație. Fetița mea, până la un an și două luni a refuzat, pur și simplu, să bea apă, lucru care m-a îngrijorat peste măsură (e adevărat, însă, că la primul copil, te îngrijoreză orice).

De asemenea, constipația poate fi provocată de lipsa fibrelor din alimentație, însă cum până la 3 ani nu sunt recomandate suplimente cu fibre, totul trebuie reglat din alimentație – lucru destul de dificil în cazul copiilor foarte selectivi, care nu vor să consume fructe sau legume. Dacă, în această perioadă, apare constipația și copilul nu își eliberează intestinul timp de maxim 4 zile, este cazul să apelați la sfatul medicului. Aș recomanda să nu îi administrați copilului siropuri laxative decât după ce citiți foarte atent eticheta ingredientelor sau doar la indicația medicului. Nu uitați că orice laxativ poate predispune la dependență, dacă este administrat pe o perioadă lungă de timp sau în cantități nepotrivite vârstei copilului. Dacă un laxativ este natural, nu înseamnă că poate fi administrat oricum! Prin urmare, ca soluție optimă, rămâne întotdeauna consumul echilibrat de alimente sănătoase, bogate în fibre, precum și consumul de lichide.

Constipația în cazul copiilor de peste 3 ani

Pentru constipația în cazul copiilor cu vârsta de peste 3 ani, soluțiile sunt, cumva, mai la îndemână. În cazul Ioanei, ori de câte ori a avut perioade cu un tranzit lent, am apelat, în primul rând, la fructe. Pere, în special, consumate pe stomacul gol.

De curând, însă, am descoperit OptiFibre, pudra 100% vegetala din boabe de guar. Ca să fac o scurtă incursiune în timp, în perioada sarcinii și acum, în cea a alăptării, am acuzat dureri și înțepături destul de mari în partea dreaptă a abdomenului și eram convinsă că s-a format, în timp, o piatră la rinichi. Recunosc că uit să mă hidratez corespunzător și asta… cam dintotdeauna. Am ajuns, astfel, la medicină internă, pentru o ecografie generală care urma să-mi confirme bănuielile însă, spre surprinderea (și bucuria) mea, nu a fost vorba despre nicio piatră, ci despre problemele de tranzit lent, care țin captive unele gaze, în intestin. De aici presiunea și durerea.

La recomandarea medicului, am început să consum OptiFibre. Având în vedere că alăptez, medicul nu mi-a putut recomanda altceva decât ceva vegetal, care să aibă în compoziție fibre, specificând chiar pe rețetă că OptiFibre m-ar putea ajuta, fără a constitui un pericol pentru laptele matern. Studiind produsul și văzând că este absolut sigur pentru copii de peste 3 ani, am început să-i dau zilnic, și Ioanei, în doza recomandată vârstei ei și, astfel, am rezolvat două probleme cu aceeași soluție. În doar o săptămână, Ioana și-a reglat tranzitul, lucru care mă liniștește nespus.

OptiFibre este un produs 100% vegetal, conține un singur ingredient – fibre solubile obținute din boabe de guar, cu gust neutru și perfect solubil. Așadar, nu devine vâscos atunci când este adăugat în lichide.

Poate fi administrat pe o perioadă lungă de timp, fără a avea efecte adverse. În fond, vorbim de un produs cu un conținut de 100% fibre vegetale de guar, care reduce constipația și reglează blând tranzitul intestinal. Accentuez „blând”, pentru că acționează fără a provoca dureri, crampe sau dificultățile la eliminare, pe care le au, de obicei, copiii cu tranzit lent.

Fibrele sunt nutrienți cu roluri funcționale importante în organism. De aceea, sunt esențiale în alimentația zilnică, alături de aportul optim de lichide. Fibrele previn și ameliorează constipația, iar în cazul copiilor (și, evident, nu numai) contribuie la reglarea tranzitului intestinal și la menținerea greutății optime a corpului.

Ioanei îi adaug aceste fibre în iaurt sau în smoothie, o dată pe zi (1/2 din măsura recomandată). Eu, însă, prefer să-l consum ca atare (de două ori pe zi), dizolvat în apă, pentru un plus de hidratare.

Important de menționat este și faptul că OptiFibre nu conține gluten sau zahăr adăugat și este 100% vegetal.

Vi-l recomand cu drag, atât pentru copii, cât și pentru voi, mămici. Fericiți sunt cei care nu au probleme de tranzit. Pentru noi, restul, există Optifibre :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.