CÂND SCRIU...

Ce ne definește ca femei?

 

Mulţi ar spune că eleganţa şi stilul. Alte voci ar spune că forţa cu care noi reuşim să fim mame, soţii şi fiice, în acelaşi timp. Ar mai fi şi opinii care susţin că educaţia, atitudinea, feminitatea, capacitatea de a face mai multe lucruri concomitent, graţia sau senzualitatea stau, de fapt, la baza definirii unei femei. Alţii, mai practici, spun că a fi femeie se rezumă la capacitatea de a procrea, la cei doi cromozomi X sau doar la ciclul menstrual…

Dragelor, eu cred că a venit timpul să nu ne mai minţim.

Noi însene am putea să ne definim cum vrem, am putea folosi orice virtuţi extraordinare dorim, ne-am putea ridica pe orice nivel al slăvilor care ni s-ar părea mai înalt şi mai imposibil de atins de bărbaţi dar….din păcate, nu am face decât să ne îmbătăm cu apă rece.

Nu spun că definiţia femeii nu poate conţine toate atributele de mai sus. Spun doar că, atât timp cât toţi ceilalţi nu împărtăşesc aceeaşi opinie…virtuţile adăugate nu există!

Prin urmare, în prezentul nostru (deşi cred că aşa a fost de când lumea), a fi femeie este definit doar de cei din jur. În lipsa lor, femeia este doar unul dintre cele două genuri, cu caracteristicile fiziologice specifice, care o diferenţiază de bărbat.

Să ne gândim puţin: cum ne-am putea defini ca femeie, în lipsa bărbatului de alături? Fără el, nu am mai putea scoate la iveală nici copilul din noi, care are nevoie de protecţie, dar nici senzualitatea. Nu ne-am mai putea manifesta nici independenţa, dar nici supunerea aparent naivă, ambele atât de răscolitoare pentru mintea şi trupul bărbatului nostru. Aşadar, ne putem contura ca femei doar în raport cu el.

Cum ne-am putea defini ca mame, în lipsa copiilor noştri? Fără a ne demonstra grija şi răbdarea, blândeţea şi iertarea, îngrijorările și încurajările, nu am fi altceva decât fiinţe reproducătoare.

Cum ne-am putea dovedi eleganţa şi feminitatea, în lipsa ochilor evaluatori? Să recunoaştem: putem fi debordant de grațioase şi elegante, dar dacă nimerim într-un grup de grobieni care nu au niciun reper pentru ceea ce înseamnă eleganţă, încetăm a fi astfel. Putem fi impresionant de inteligente…Ne va fi foarte greu să dovedim acest lucru într-un grup de idioţi.

În acelaşi timp, o pipiţă vulgară, în grupul lipsit de capacitatea de selecţie şi evaluare, poate fi ridicată la rangul de cea mai distinsă prezenţă feminină.

Dragele mele, aş vrea să fim femei inteligente și, mai ales, sincere față de noi însene! Întâlnim la tot pasul mesaje motivaţionale de genul „nu contează ce spun ceilalţi, trăieşte clipa”, „mergi pe drumul tău, nu ţine cont de părerea altora”.

Aş vrea să vă îndemn să nu vă lăsaţi creierele spălate! Toate astea sunt tâmpenii menite a crea haosul şi anarhia! Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar acționa după bunul plac?

Așadar, nu trebuie să uităm nicio clipă că înţelepciunea constă în crearea armoniei, nu în tulburarea ei, iar armonia implică buna convieţuire cu ceilalţi. Implică acțiuni comune, nu rebeliune individuală.

Primul pas în a ne defini este acela că trebuie să acceptăm un adevăr banal, dar plin de frumusețe, dacă îi înțelegem sensul: nu ne putem defini singure, după bunul plac. Devenim femeia care vrem să fim doar prin ochii celor cu  care interacţionăm! Şi atunci, la baza a ceea ce ne defineşte ca femei este capacitatea noastră de A ALEGE: mediul în care acţionăm, oamenii cu care interacţionăm şi pe care îi lăsăm în apropierea noastră, bărbatul de lângă noi etc. Doar evaluarea celor pe care îi alegem noi să ne stea alături ne poate da strălucirea unui diamant sau ne poate împroşca de noroi.

Cu alte cuvinte….ne construim propria definiţie, prin ochii celor pe care îi alegem să ne definească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *