CÂND SCRIU...

Copiilor mei. Prima scrisoare :)

Dragii mei,

Habar nu am cum voi vedea lucrurile peste un an, peste cinci sau peste alţi zece, dar ţin să vă scriu acum prima scrisoare, pentru ca atunci când eu însămi voi face derogări de la conţinutul ei, voi să fiţi cei care să îmi reamintiţi de mine, cea de azi.

În acumul celor 30 de ani, ştiu că încă nu am ajuns la apogeul maturităţii (şi, slavă Domnului, nu am prins coaja dură a lipsei de flexibilitate), dar am totuşi convingerea că mi-am scuturat privirea de ceaţa naivităţii şi am parcurs, cu brio, câteva lecţii de viaţă, care m-au ajutat să cresc.

Nu ştiu când veţi decide voi să veniţi în viaţa mea, dar sunt convinsă că veţi alege cel mai bun moment. Până atunci, însă, aş vrea …

să vă iubiţi ţara! și să nu uitaţi niciodată că pământul strămoşesc nu are nicio legătură cu cei care azi, prin noroc sau prin sfori mizerabil trase, au ajuns să îl conducă. Oricât de scârbiţi veţi fi de legile nedrepte, de hoţia fără perdea, de umilinţa pe care o vor îndura românii plini de simplitate ai acestei ţări şi de bătaia de joc a celor care (printr-un umor negru al sorţii), au ajuns să se numească „autorităţi”…vreau să fiţi capabili a face diferenţa între ţară şi cârmuitori. Nu uitaţi că sunteţi liberi să vă alegeţi orice loc în această lume pentru a construi şi pentru a vă căuta fericirea. Dacă veţi alege să plecaţi, nu o faceţi cu gustul amar al lipsei de sens, ci cu fericirea conştiinţei propriei valori. Mergeţi oriunde cu fruntea sus şi plini de mândria de a fi români. Mi-ar plăcea să cred că veţi fi parte din schimbarea în bine de aici şi că vă veţi folosi libertatea pentru a rămâne însă, de va fi altfel, ştiu că nu vă veți uita niciodată rădăcinile și veţi fi oriunde ceea ce v-a fost menit: români!

…să ştiţi că cel mai important lucru în viaţă e iubirea. Aşadar, trăiţi fiecare iubire la intensitatea ei firească, pentru că unele vor fi înflăcărate şi scurte, iar altele mistuitoare. Unele vor avea parfumul fresh al primăverilor, dar  nu vor lăsa urme, iar altele vor deveni pestilenţiale. Veţi trăi, probabil, multe iubiri, până la …IUBIREA. Fiecare din ele vă va ajuta să deveniţi cei care veţi fi! Fiecare din ele vă va învăţa să vă contopiţi cu durerea şi să vă sufocaţi de fericire. Nu vă speriaţi niciodată de iubire. Dăruiţi mereu cât simţiţi că puteţi şi nu acceptaţi alte compromisuri, pentru că ele se vor întoarce în voi cu tăiş de bumerang. Nu rămâneţi pe loc într-o iubire spartă, adunaţi-vă cioburile şi porniţi mai departe. Nu vă temeţi de începuturi, dar temeţi-vă când veţi simţi că o iubire nu vă mai creşte spiritul.

să nu vă ruşinaţi niciodată cu voi înşivă. În fiecare etapă a vieţii voastre veţi fi cum trebuie să fiţi! Nu vă consideraţi niciodată mai puţin decât sunteţi de fapt, căci lipsa încrederii în voi e o otravă care vă poate amorţi evoluţia. Lasaţi-vă modelaţi de fiecare căzătură şi bucuraţi-vă de febra musculară a treptelor urcate în grabă. Rămâneţi deschişi, pentru că viaţa e cel mai bun îndrumătror şi formator de caractere.

să învăţaţi să observaţi mai întâi, înainte de a lua o decizie…dar nu staţi la pândă, asemenea prădătorilor. Lasaţi-vă mereu instinctul să funcţioneze în a vă alarma pericolul, dar controlaţi-l cu dibăcie dacă sunteţi tentaţi să faceţi rău. În viaţă veţi vedea că cel mai uşor e să distrugi. Aş fi atât de mândră să ştiu că vă veţi percepe mereu ca fiind nişte constructori sau (măcar) păstrători a ceea ce vi se va da.

să nu vă încrâncenaţi. Uneori, lucrurile trebuie lasate în voia lor…..Aş vrea să vă pot învăţa eu că e important să faceţi diferenţa între „a vrea” şi „a avea nevoie” şi că armonia dintre cele două duce mereu, la fericire. Ştiu însă că vor fi lecţii pe care, oricât de bun narator sunt, nu voi putea niciodată să vi le predau. Las asta în seama vieţii şi îmi pun încrederea că veţi şti să faceţi alegerile corecte.

să nu mă lăsaţi să vă controlez viaţa, oricât de tentată voi fi să o fac. Încăpăţânaţi-vă să faceţi propriile voastre alegeri. Explicaţi-mi că noţiunea mea de „bine” (deşi născută dintr-o iubire pe care acum, încă, nu o pot simţi la reala ei intensitate) poate veni în contradicţie cu „binele” de care voi veţi avea nevoie. Şi dacă inima mea de mamă va tremura de teamă când vă veţi arunca în gol pentru a vă prinde visele de aripi, strigaţi-mi că aşa e cel mai BINE pentru voi.

să rămâneţi frumoşi şi curaţi. Veţi întâlni în viaţă oameni care nu fac decât să murdărească totul în jur, pentru a se putea camufla mai bine. Nu învăţaţi ce e ranchiuna şi ura. Ar fi o lecţie mult prea simplă şi fără satisfacţii. Încercaţi să le înţelegeţi motivele doar pentru a afla ce capcane trebuie să evitaţi în viaţă. Dacă v-au lovit, nu întoarceţi celălalt obraz, dar nici nu ripostaţi cu gesturi în oglindă. Continuaţi-vă drumul!

să selectaţi cu grijă oamenii lângă care alegeţi să staţi, pentru un timp sau pentru o viaţă. Ajutaţi-i doar pe cei care vor să fie ajutaţi şi nu vă luaţi în spate cruci care nu vă aparţin. Fiecare destin trebuie îndeplinit, iar când veţi aluneca în poveşti ce nu vă sunt menite, veţi şti! Important e să păşiţi în afara lor. Nu uitaţi că fiecare alegere, oricat de mică, are propriile efecte care pot schimba, într-o clipă, traiectoria unui destin. Nu luaţi niciodată în glumă timpul!

Aşadar, dragii mei, riscaţi orice pentru visele voastre, dar nu faceţi compromisuri în iubire. Puneţi în joc orice, dar niciodată inima. Fiţi atenţi la semnele pe care viaţa vi le aşează în cale. Veţi şti limbajul lor de la sine, la momentul potrivit.

….şi, reaminţi-mi să nu mă uit …

1 thought on “Copiilor mei. Prima scrisoare :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *