CÂND SCRIU...

De ce iubim bărbaţii?

Ei, da. Pare că întreaga tagmă masculină a rămas blocată – şi nu de azi, de ieri – în jurul aceleiaşi întrebări: “De ce iubim femeile?” Şi totuşi, în loc să vă plângeţi că nici marii înţelepţi ai lumii nu au putut găsi firul ariadnei către elucidarea acestui mister abisal, ar trebui să schimbaţi puţin strategia de analiză a problemei şi să vă întrebaţi, mai întâi, de ce vă iubim noi? Acum, după ce aţi schiţat un zâmbet sceptic, aveţi tendinţa să afirmaţi că răspunsul e facil de exprimat însă…NU! Aflaţi că noi NU vă iubim pentru aceleaşi motive pe care le bănuieşte simţul vostru comun.

Noi, „ele”-le, ne-am pus aceeaşi întrebare în ceea ce vă priveşte, dar nu ne batem capul prea tare cu asta şi nici nu ne plângem de dificultatea analizei în sine pentru simplul motiv că…noi stim deja de ce :).

Încă îmi rătăceşte în gânduri, ascunsă de ceaţa altor vremuri, o conversaţie cu unul dintre reprezentanţii sexului tare – erijat, credeam eu pe atunci – în vocea tuturor celor asemenea lui: “O femeie trebuie să-şi îngrijească bărbatul. Asta include gătitul, spălatul, călcatul. Trebuie să-l susţină, să fie blândă, mămoasă. Aşa-s femeile”. Corect. Oarecum. Nu vin deloc cu argumente contra acestei afirmaţii care, în parte, e plină de adevăr, dar nu şi de obligativitate, deşi…o femeie în sensul plin (şi românesc) al cuvântului face toate aceste lucruri şi nu se rezumă doar la ele. Totuşi, la întrebarea firească “Dar bărbatul? Bărbatul ce trebuie să facă?”, răspunsul a venit implacabil: Să fie!.

Aşadar, bărbatul trebuie doar să fie acolo?? Şi vă mai miraţi că nu găsiţi răspunsuri la întrebări elementare. 🙂

Prin urmare, voi, cei care doar plănuiţi să fiţi, aflaţi că iubirea unei femei nu e un flux constant care, odată pornit, rulează veşnic. Din când în când, apare şi câte un fericit scurt-circuit care întrerupe rulajul şi reaşează circuitele. Există totuşi o soluţie pentru a pre-întâmpina aceste scurt-circuite: să ştiţi răspunsul la întrebarea noastră.

Ca femei – cu aşteptări şi nevoi, dar şi cu resurse surprinzătoare de dăruit – vom iubi întotdeauna un bărbat pentru echilibrul şi stabilitatea pe care acesta va şti să le inducă, pentru modul în care acesta va şti să ne aşeze pe primul loc şi să ne iubească pentru cum suntem şi nu doar pentru copiii pe care i-am putea naşte, împlinindu-le astfel menirea funcţiei reproductive.

Iubim bărbaţii pentru felul în care au grijă să ne învelească în timpul nopţii, chiar dacă temperatura din cameră nu este deloc scăzută sau pentru acele „hai, dormi încă 5 minute” în care ne mai veghează somnul, după primul sunet strident al alarmei. Iubim bărbaţii pentru stângăcia lor în a alege acele cadouri strict practice („Am văzut că ţi-ai pierdut fularul…”), în detrimentul celor doar frumoase (esenţial fiind că îşi aduc aminte să dăruiască). Îi iubim pentru neputincioasa-doar-a-lor-înţelegere-tolerantă, întipărită pe chip, atunci când le explicăm că acea pereche de pantofi, din vitrină, este de fapt cea mai frumoasă dintre celelalte enşpe perechi care aşteaptă cuminţi, acasă, sau că rochia albastră cu dunguliţe albe este total diferită de rochia albastră cu buline albe.

Iubim bărbaţii pentru felul amuzat în care ne privesc când le expunem propriile noastre soluţii la toate problemele apărute sau pentru momentele în care se apropie încet, doar pentru a ne săruta pe creştet, atunci când, tăcute, ne lăsăm răpite de paginile altor universuri. Ii iubim pentru modul responsabil în care îşi expun planurile adaptate la fraza de început  „Când vom avea şi copii” sau pentru felul – unic fiecăruia – în care ştiu să spună „Noapte bună”.

Iubim bărbaţii care au buna creştere de a-şi spăla farfuria, măcar din când în când, şi de a mulţumi pentru masă, chiar dacă aceasta nu e întotdeauna cea mai reuşită realizare a noastră din ziua respectivă. Îi mai iubim pentru incapacitatea asortării culorilor şi pentru acel „Merge sacoul asta la blugi?”. Îi iubim chiar şi pentru mâinile stângi cu care spală vasele şi lasă apa să se scurgă pe lângă chiuvetă, pe podea (nivelul nostru de apreciere a bunei intenţii depăşeşte, oricum, graniţele efectelor negative ale nepriceperii lor) sau pentru modul enervant în care udă toată baia, după un simplu duş. Important e că fac duş!

Vă iubim pe voi, cei care ştiţi să fiţi atenţi la dorinţele sufletului nostru şi nu la clişeele tipărite în revistele de mâna a treia, care vă învaţă „cum să o faci să-ţi cadă în braţe”.

Iubim bărbaţii care ştiu că femeile mature nu aşteaptă să fie servite ca în filme şi nu sunt impresionate de branduri. Iubim bărbaţii care demonstrează că le pasă şi care, în momentele împreună, sunt cu adevărat acolo, cu totul, indiferent cât de scurte sunt acestea.

Şi…încă un secret: nu vrem să vă ştim legaţi cu lanţuri invizibile şi permanet prezenţi în spaţiul nostru personal, nu aşteaptăm să ne faceţi, întotdeauna, pe plac, ba chiar vă apreciem când ne înfrânaţi, cu metode înţelepte, tendinţa naturală de a ne urca în capul vostru. Uneori nu ne putem abţine…

Iubim bărbaţii care ştiu că secretul fericirii în doi este COMPLICITATEA….şi…mai ales…iubim bărbaţii care iubesc femeile, fără să facă din asta o eternă filosofie. La ce le-ar folosi, în fapt, răspunsul?

În loc de P.S….

Şi iată cum „De ce iubim femeile?” devine doar o întrebare secundară în ecuaţia noastră, căci răspunsul (vi-l dăm tot noi) apare chiar sub ochii voştri, inclus fiind în elucidarea primei întrebări: iubiţi femeile tocmai pentru că ele ştiu de ce vă iubesc.

1 thought on “De ce iubim bărbaţii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *