CÂND SCRIU...

Despre Uriah Heep-ul zilelor noastre

Ei da, suntem departe de a trăi într-o poveste, dar iată că realitatea are şi ea, farsele ei, iar într-un moment de joc tineresc şi necugetat, l-a transformat pe Uriah Heep al lui Dickens într-un personaj actual, periculos şi care întrece orice imaginaţie novelistică.

Uriah Heep este astăzi mai mult decât o etichetă sau un caz izolat. A devenit un statut, care nu ţine cont de religie, orientare sexuală, gen sau clasă socială. Intâlnim, la fel de des, Uriah heep-UL, ca şi Uriah Heep-A şi încă nu pot spune care dintre cele două genuri au apetenţă mai mare pentru atingerea pragului de jos al micimii umane.

Cum îl recunoaştem pe actualul Uriah Heep?

–          Este cel care vine mereu primul la job şi care îşi bea cafeluţa –gratuită- cu şeful matinal. Aduce bârfe ieftine, aparent gratuite, dar îşi croşetează în minte planul de carieră, sperând să ocupe locul celui pe care îl mănâncă, zilnic, de posterior. Este cel care vine cu fasconal când seful are o migrenă şi cel care, cu o figură tragică (de parcă i-ar păsa) deschide subiecte despre cât de (prea) mult munceşte şi despre cât de (bine) înţelege migrenele cauzate de stress şi concentrare prelungită (motiv pentru care nu se desparte niciodată de fasconalul din buzunar)…

–          Este mereu obosit. Încă de la primele ore ale diminetii, faţa lui, în general inexpresivă, exprimă o oboseală acută. Dacă e şi toiul verii –căldură mare, chef de muncă sub nivelul mării-, ai să-l vezi prin birouri plimbându-se cu o sticlă de apă rece ţinută, agonizant, lipită de frunte. O sticlă de 0,5l…pentru ca fruntea lui îngustă să nu creeze un contrast prea mare cu diametrul unui recipient de 2l.

–          Este expert în plecăciuni. Nu-i nevoie să îl urmăriţi atent, pentru a observa asta. Veti vedea că de câte ori primeşte o sarcină, se apleacă sfios, frecându-şi palmele, cu un “da, să trăiţi!” ferm, de parcă ar fi dornic de muncă şi sacrificiu, în orice moment.. Servilismul greţos îi accentuează micimea însă, paradoxal, el poartă cu sine o oglindă de circ, în care se vede, de fiecare dată, mare şi pe cai mari.

–          Este mic, cu un ego uriaş. Atât de uriaş că nu înţelegi de ce nu plesneste odată. Te întrebi mereu cât ego poate încăpea într-un trup atât de mărunt şi umil? Şi până când? Tot discursul lui este auto centrat. “Eu, eu, eu, eu, eu!” (ca un pui de găină, mic, neajutorat, care piuie într-una, ascuţit şi enervant). Işi asumă şi lucrurile despre care nici măcar nu a auzit.

–           Este veşinic în căutare de atentie. Când vorbeşte, gesticulează mult (cu mâini scurte şi degete boante). Îi place să se audă vorbind, chiar dacă ceea ce spune e lipsit de valoare informaţională sau intelectuală….. Expune fiecare amănunt – plictisitor şi neinteresant – cu aplomb, de parcă ar explica, pentru prima data, teoria Big bang-ului unui grup de idioţi.

–          Este cel cu glumele expirate. Ce să-i faci? Se crede amuzant şi spontan

–          Este tot timpul prezent la finalul acţiunilor, cu atitudinea regelui învingător, de parcă fără el, nimic nu s-ar fi realizat. În bucuria succesului final, ceilalţi nici măcar nu-şi mai amintesc că nu l-au văzut pe parcursul activităţii. Sau dacă îşi amintesc, oricum nu mai contează…pentru că, deşi toţi îl văd asa cum e de fapt –mic şi demn de dispreţ- bunul simţ îi impiedică să îi spună asta. Şi ego-ul lui creşte. Şi creşte. Pentru că se hrăneşte cu bunul simţ al celorlalţi.

–          Este cel care va face orice să urce…în scaun. Şi pentru asta va pupa orice latrină. Dezbină, minte, pârăşte, calomniază. Pentru că frustrările lui sunt dovada vie a faptului că îşi constientizează impotenţa şi limitele şi nevertebralitatea. Şi crede că numai o funcţie mare îl va ajuta să-şi ascundă  micimea.

1 thought on “Despre Uriah Heep-ul zilelor noastre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *