CÂND SCRIU...

FAST FOOD sau FAST LOVE

Mâncăm pe apucate. Am uitat și plăcerea de a ne savura liniștiți cafeaua, dimineața. Rareori ne mai îmbie mirosul acestei licori magice, răspândit în toată casa și sărim tot mai des peste ritualul fierberii ei in ibric, preferând, mai degrabă, butonul espressorului. Trecem peste micul dejun, din lipsă de timp, luăm prânzul aplecați peste birou, printre hârtii, lângă tastatura de care nu ne dezlipim și lângă telefoanele care sună, cu ochii în ecranul viu colorat, dar lipsit de viață. De cele mai multe ori mâncăm ceea ce am comandat dintr-un meniu atractiv al unei pagini online, un fast food sau covrigeii pe care reușim să îi cumpărm în grabă, dimineața, de la chioscul din stația de autobuz…iar seara… seara deschidem frigiderul și apucăm cu rapiditate tot ce ne tentează, mituind astfel poftele de peste zi.

Fără să vrem, ardem etape… poate chiar invers proporțional de cum ardem caloriile opțiunilor noastre culinare.

Am uitat să savurăm fiecare gust, fiecare aromă, fiecare senzație care ne-ar putea, pentru moment, transporta în locuri în care am uitat că vrem să mergem. Ne grăbim în orice intreprindem și uităm senzațiile, bucuria, liniștea.

Ne-am uitat pe noi înșine, în graba cu care alergăm de la o activitate la alta, în urmărirea unui check list pe care, de fapt, nu ni-l cere nimeni.

Mai grav e că am început să iubim așa cum mâncăm: rapid.

Fast love.

Fast forward.

Uităm să ne savurăm săruturile și îmbrățișările și privirile, uităm să ne dăm timp pentru a simți mai întâi savoarea, pentru a gusta cu răbdare din iubirea celuilalt. Luăm grăbiți și hapsâni tot ceea ce ne satisfice, pentru moment, foamea de iubire și-apoi nu știm de unde apare “indigestia”, de unde reacțiile adverse la celălalt, de unde impulsivitatea  și senzația de saturație timpurie.

Iubim cum mâncăm: pe fugă, fără să dăm timp gustului celuilalt să ne pătrundă, să se armonizeze cu al nostru, să se unească molecular. Mușcăm din iubire cu poftă, iar când ni se apleacă, trecem la o detoxifiere individuală, convinși fiind că celălalt a fost ca un aliment expirat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *