HAI! – cea mai frumoasă declarație de iubire a copilului tău

HAI! – cea mai frumoasă declarație de iubire a copilului tău

Înainte să fiu mamă, am fost mama perfectă! Știam deja că Ioana nu va avea voie la televizor până la doi ani, că nu va gusta zahăr până la cel puțin un an, că după șase luni va dormi, cu siguranță, în pătuțul ei, în camera noastră, iar după un an, deja…în camera ei. Știam că vom scăpa de scutece foarte repede și mai știam că urma să avem program strict pentru masă și somn. Era planificat să o învăț literele și cifrele până în 2 ani și să îi vorbesc, pe cât posibil, în engleză și română, pentru a “prinde” ambele limbi de la o vârstă foarte fragedă.

Ioana a venit cu tot miracolul pe care nici măcar nu îndrăznisem, vreodată, să-l sper, și din mama perfectă cred că am devenit, uneori, doar adultul chiar mai puțin înțelept decât ea. Pentru că lângă ea sunt într-o continuă stare de uimire și fascinație, care m-a făcut să uit orice regulă bine stabilită anterior.

Nu mă laud că Ioana a descoperit televizorul mai devreme de 2 ani și că cere “dede” sau “sene”. Mă bucur doar că reușim să menținem un echilibru – sper eu – și că atunci când spun “Gata, desenele merg la nani”, copilul meu nu se dă cu fundul de pământ ci înțelege, foarte firesc, că Masha și Ursul sunt obosiți sau că “șinile” (mașinile vorbitoare) merg la culcare.

Nu spun că sunt un exemplu de urmat pentru că încă dormim împreună. Spun doar că sunt fericită și liniștită așa, cu ea alături, și cred că și Ioana doarme mai bine cu mine. Asta e tot ce contează, în fond, dincolo de argumentele pro sau contra.

Nu spun că n-aș fi vrut ca Ioana să știe tot alfabetul, dar pentru că nu s-a născut deja cu informația asta deja implantată (haha!), știu că restul ar fi fost doar dorința egoului meu și mă bucur că m-am scuturat de ea. De fapt, mă bucur că am lăsat de-o parte toate acele dorințe care n-ar fi făcut decât să-mi hrănească un ego creat artificial și să pună presiuni gratuite și inutile pe forma perfectă în care a venit pe lume copilul meu. V-ați gândit vreodată la câte cazne prea mari ne supunem copiii, doar pentru că vrem să demonstrăm celor din jur câte știu ei să facă de la o vârstă mică? Așa am fost crescuți și noi și conștientizăm greu că acesta nu este bagajul nostru firesc. Venim pe lume perfecți și suntem prea devreme schimonosiți de cerințele, regulile, așteptările și presiunile celorlalți.

Ioana are acum doi ani și o lună și, iată – obiectiv neîndeplinit – nu știe niciun cuvânt în engleză. Cu toate astea, zi de zi trăiește în starea de fericire pură pe care numai un copil o mai poate simți. Sau un ascet. Nu m-am chinuit să o învăț nimic și, totuși, ea știe să spună “Mec” (Mulțumesc) ori de câte ori primește ceva sau “Potiți” (Poftim), când oferă. Spune ”Tate” (Sănătate) când cineva strănută, “Bavo” (Bravo) ori de câte ori termină un lucru despre care știe că e bine făcut sau “Padon” (Pardon) când cere voie să treacă și locul este prea strâmt. Ioana spune cu o candoare care mă înmoaie până la lacrimi “Te ioc mos!” (Te rog frumos) atunci când vrea ceva, “Nu pot”, atunci când cere ajutorul sau “Top! Top! Mami, tati, Top!” (Stop, stop), atunci când eu și Cristi avem mici discuții în contradictoriu, în care încercăm să ne convingem, reciproc, că fiecare are dreptate.

Mă laud? NU! Pentru că nu este meritul meu. Totul a venit de la sine, fără să insist, fără să pun presiune, fără să forțez, doar lăsând-o să observe. Mă uit la Ioana și învăț de la ea, încă apăsată de vina și rușinea de a fi gândit doar că până la cei doi ani ai ei aveam în minte tipare rigide în care aș fi vrut să o încadrez și o tablă de materii pe care aș fi vrut să o învăț.

Cât suntem de ignoranți, în iluzia că îi “deșteptăm” pe cei mici.

Îmi amintesc momentul în care, acum câteva săptămâni, am călcat-o pe Ioana pe picioruș, fără să vreau, ușor, accidental. S-a uitat la mine, a zâmbit și și-a cerut iertare. “Duză-mă, mami! Duză-mă!” (Scuză-mă, mami! Scuză-mă!). A fost momentul meu blocaj, când ochii mi s-au umplut de lacrimi și nodul din gât s-a mărit cât o mie de nuci. Dacă aș fi lovit accidental un adult, iar acesta și-ar fi cerut scuze, aș fi gândit că e sarcastic și enervat. Ioana și-a cerut scuze doar pentru că instinctiv, știa că ceva a ieșit din firesc și a dezamorsat totul cu un zâmbet, luând vina asupra ei. Instinctiv! Atât! Instinctiv.

De ce uităm să învățăm de la ei? Suntem tot mai plini de noi, dar tot mai goliți de substanță.

Copiii-minuni din viața noastră au venit să ne învețe. Să ne arate cum, zâmbind la începutul unui conflict, îl putem dezamorsa pe loc.  Să ne demonstreze că printr-un simplu “nu pot”, ne putem accepta limitele și putem cere ajutorul. Ne cer să înțelegem că un “duză-mă” spus la momentul potrivit, dezbrăcat de orice urmă de orgoliu, chiar și atunci când nu e vina noastră, nu ar face decât să restabilească armonia. Copiii nostri ne învață să spunem mai des acel “bavo” crescător de aripi și încredere. E atât de simplu! Cu toate astea, uităm. Îi așteptăm pe lume cu programe bine stabilite, cu tehnici clar etapizate în cărți, când, de fapt, ei sunt adevăratul nostru reper de puritate și înțelepciune.

Opriți-vă aici! Opriți presiunile și regulile. Copiii sunt perfecți așa cum au venit! Și au venit să ne învețe frumusețea momentului, splendoarea simplității, căldura armoniei. Au venit să ne reînvețe bucuria jocului.

Iar ei ne cheamă, mereu, prin acel simplu, dar atât de profund HAI! Dovada perfectă că ei doar ne vor acolo, aproape, în jocul lor.

Am lăsat pentru final problema zahărului. Măcar aceasta a fost una dintre regulile de la care, în proporție de 95%, nu am abdicat. Am ținut departe de Ioana dulciurile din comerț, am avut conflicte cu cei apropiați ori de câte ori regula aceasta nu a fost respectată însă, per total, capitolul dulciuri este, încă, un aspect asupra căruia fac tot posibilul să mențin controlul. Nu îi refuz gustul dulce, însă încerc să-i selectez, pe cât posibil, cele mai sănătoase opțiuni pentru deserturi sau gustări.

În ceea ce mă privește, nu am mai folosit zahăr la deserturile pregătite în casă din anul 2014 și nu, nici n-am mai simit nevoia, însă nici nu sunt genul de control-freak, care interzice copilului orice. Rar, controlat, Ioana a gustat și din prăjiturile de casă (doar de casă) făcute de bunica, fără să fac o tragedie din acest lucru, mai ales că zahărul, din păcate, este oricum prezent – sub diferite forme – în foarte multe ingrediente.

Am găsit, însă, o alternativă extraordinară la dulciurile pentru copii din comerț și îi ofer Ioanei, cu toată încrederea, batoanele de cereale și fructe HAI!, de la Green Sugar. Nu e o reclamă, ci doar o recomandare pe care o fac cu tot dragul celor care au copii (sau copii interiori) ce vor dulciuri de calitate :). Sunt delicioase! Pe cuvânt! Delicioase! Nu au zahăr sau îndulcitori de sinteză, nici coloranți, conservanți sau alți crocobauri nesănătoși. Fiecare baton din gamă a fost gândit pentru a aduce un aport delicios de nutrienți, minerale și vitamine necesare bunei dezvoltări a organismului celor mici, pe diferite grupe.

HAI! cu Propolis Verde, pentru fortificarea IMUNITĂȚII

Propolisul verde, din jungla amazoniană, bogat în aminoacizi, vitamine și minerale, este elementul principal care îmbogățește acest baton delicios, alături de germenii de grâu, orez și ovăz, zmeură deshidratată și pudră naturală din fructe. Artepilin C – o componentă bioactivă unică a propolisului verde, colectat de albine din flora spontană a Braziliei, contribuie la creșterea naturală a rezistenței organismului în fața amenințărilor sezoniere sau virale.

Batonul HAI! cu Propolis Verde este îmbogățit cu seleniu –  care protezează organismul de radicalii liberi din atmosferă și Vitamina D – care stabilizează concentrațiile optime de calciu în sânge și menține sănătatea oaselor și a dinților.

 

HAI! cu minerale marine și complex de vitamina B, pentru carența de minerale

O gustare delicioasă, pe care orice copil o va adora și care “ascunde” aportul de calciu și magneziu marin, dar și complexul de vitamina B, de care organismul celui mic are nevoie.

Batonul Hai! cu minerale marine, extrase din alge roșii, conține bucăți de ciocolată albă, îndulcită natural cu Green Sugar, germeni de grâu, orez și ovăz, agrișe, zmeură și stafide aurii deshidratate și pudre naturale din fructe. Este îmbogățit cu Aquamin – pulbere bogată în calciu și magneziu, extrasă din scheletul mineralizat al algei roșii din apele nepoluate ale Islandei și Irlandei; adaos de calciu și magneziu marin – care contribuie la menținerea sănătății dinților și oaselor; Lalmin Combi – o drojdie uscată bogată în Seleniu, Crom și Zinc – ce contribuie la fortificarea imunității și la metabolizarea normală a macronutrienților, dar și complexul de vitamina B – pentru buna funcționare organismului, în fiecare zi.

 

HAI! cu Acerola, pentru sănătatea ligamentelor, gingiilor, pielii și dinților

Acerola este unul din fructele cu cel mai mare aport de vitamina C din lume, și contribuie eficient la menținerea stării generale de sănătate a organismului, la protejarea imunității și la formarea colagenului, atât de necesar în menținerea sănătății ligamentelor, gingiilor, pielii și dinților.

Batonul HAI! cu Acerola are un gust desăvârșit, dulce-acrișor, și conține bucăți de ciocolată albă, îndulcită natural cu Green Sugar, germeni de grâu, orez și ovăz, stafide aurii deshidratate și pudre naturale din fructe, extract din fructe de Acerola, îmbogățite cu Lalmin Immune  – o drojdie uscată bogată în Seleniu și Vitamina D – ce contribuie la fortificarea imunității, la metabolizarea normală a macronutrienților, dar și la fixarea calciului în oase.

 

HAI! cu Omega7, pentru și mai multă energie

Acizii graşi Omega-7 îmbunătățesc funcțiile creierului și asigură celor mici energia de care au nevoie pe parcursul întregii zile. Tocmai de aceea, Batonul Hai! cu Omega 7 este gustarea ideală înainte sau în pauza de antrenamente, ori în timpul orelor de activități în aer liber.

Lasă-ți copilul să exploreze și să-și descopere limitele. Strecutat în buzunar, batonul Hai! cu Omega 7 îi asigură toți nutrienții de care are nevoie pentru câteva ore de activitate intensă. Conține bucăți de ciocolată albă, îndulcită natural cu Green Sugar, germeni de grâu, orez și ovăz, merișoare deshidratate, fără zahăr, cu un conținut ridicat de vitamina C, amaranth expandat, complexul de vitamine B și antioxidanți, care contribuie la creșterea imunității organismului, și pudre naturale de cătină albă, îmbogățite cu Seleniu, Crom, Acid folic și Zinc.

 

HAI! cu colostru bovin, pentru sănătatea întregului organism

Colostrul sau “aurul lichid” este formula magică a copiilor sănătoși. Din punct de vedere al compoziţiei colostrului şi al fiziologiei transferului de imunitate dintre mamă şi “puiul” ei, colostrul bovin este o resursă terapeutică valoroasă, recomandat copiilor în sprijinirea și dezvoltarea sistemului imunitar, dar şi în prevenirea afecţiunilor infecţioase.

Batonul HAI! cu colostru bovin este un scut protector al sănătății celui mic. Conține bucăți de ciocolată albă, îndulcită natural cu Green Sugar, germeni de grâu, orez și ovăz, fulgi de migdale, colostru bovin instant, fibre naturale de Acacia, pulbere de spanac, scorțișoară, culturi probiotice (B. Bifidum, L. Acidophilus, L.rhamnosus și B.lactis), aromă de măr și Lalmin Combi – o drojdie uscată bogată în Seleniu, Crom și Zinc – ce contribuie la fortificarea imunității și la metabolizarea normală a macronutrienților, dar și complexul de vitamina B – pentru buna funcționare organismului, în fiecare zi.

 

Nu mai spun că momentele în care împart cu Ioana aceste deserturi sunt delicioase, în sine, prin jocul care se naște, inevitabil, de fiecare dată. Așa că “Top! Top! Top!”, cum ar spune Ioana. Opriți-vă din goana după tehnici de educație din cărți și doar jucați-vă cu cei mici. Împărțiți un dulce sănătos, râdeți și doar bucurați-vă de moment. E tot ce avem mai bun! Pentru că joaca este o treabă serioasă!

P.S. Folosiți CODUL DE REDUCERE happymommy si beneficiați de 5% discount la achiziționarea oricăror produse de pe www.greensugar.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.