Imunitatea – strategie de marketing sau scut real de protecție a organismului?

Imunitatea – strategie de marketing sau scut real de protecție a organismului?

Acest articol nu are valoare științifică. Nici publicitară. El redă doar alegerea mea și, implicit, a familiei mele, în ceea ce privește modalitatea de fortificare a organismului și de protejare a sănătății, mai ales în perioada virozelor. De câțiva ani este rutina noastră și pare că funcționează.

Cred că nu sunt singurul părinte îngrijorat, de-a dreptul, de lipsa alimentelor sănătoase și curate, din magazine. Astăzi, atât carnea, cât și fructele sau legumele pe care le achiziționăm din supermarketuri, sunt tratate cu substanțe nocive organismului, de la hormoni de creștere, la pesticide, nitriți, nitrați și așa mai departe.

Nici legumele din piețe nu se lasă mai prejos. Câteva reportaje bine documentate m-au ajutat să îmi dau seama că mulți dintre „țăranii români – micii producători”, nu au nimic în comun nici cu țăranii (în sensul clasic și onest al cuvântului) și nici cu producătorii. Folosesc substanțe nocive după ureche, în cantități necontrolate, pentru a ajuta legumele să se coacă repede, să crească la dimensiuni astronomice, să reziste cât mai mult pe tarabă și, mai ales, să țină dăunătorii departe de culturi. Prin urmare, nici măcar în piețe (altă dată sigure), acum nu știi ce cumperi.

Deși mă străduiesc să iau pentru copii cât mai multe alimente cu eticheta “bio”, mi-am pierdut încrederea în acest însemn. Îmi dau seama că totul se reduce, mai degrabă, la liniștea mea de a fi ales ce e mai bun, însă conștientizez lipsa de garanție, în această privință.

Cine și-ar fi imaginat că a avea un colț de grădină, în care să-ți cultivi propriile legume, va deveni visul orășeanului (cândva, strămutat de la sat) și, mai mult decât atât, va deveni un lux greu de obținut? Astăzi, viața se derulează în forfota asfaltului, blocați ore bune în și între mașini, apoi în scaunul biroului, împărțind cu toții aceleași noxe ale capitalei. În lipsa aerului curat, a mâncării sănătoase, a soarelui și a mișcării – nu ne mai miră sensibilitatea organismului și ușurința cu care, în ultimul timp, contactăm cu atâta ușurință alergii, viroze sau răceli. In plus, dacă în alți ani, acestea abia aduceau doar un mic disconfort pentru noi, adulții, acum se pare că durata lor e tot mai mare, așa-i?

În apropierea toamnei, deja panica se accentuează pentru că deja știm: sezonul rece înseamnă nas înfundat, tuse, gripă, febră. În ultimii ani, tot mai mulți dintre cunoscuți s-au plâns că ei înșiși, ca adulți, au trecut prin forme agresive ale gripelor și răcelilor sezoniere.

Poate că e firesc, având în vedere modul neglijent în care ne purtăm cu propriul organism. Îi slăbim rezistența pe tot parcursul anului, prin alegerile nesănătoase pe care le facem: sedentarism, fast food (sau, când nu e fast și e „cooked”, ingredientele sunt cele disponibile pe piață, crescute „cu ajutor”), stress, stress, stress.

În contextul pandemiei, importanța imunității a revenit în atenția noastră, a tuturor. Panica populației a fost motorul principal pentru două direcții, în opinia mea: pe de-o parte au reînflorit afacerile cu medicamente și materiale sanitare, dezinfectanți și produse pentru igienă, dar, pe de altă parte (și asta este aspectul cel mai important), a doua direcție a fost cea a conștientizării. Cred că am devenit mai conștienți de importanța vieții și a sănătății noastre.

S-a vorbit mult despre distanțare socială, viruși, măști, pericolul mortal, decese, spitale, dar prea puțin despre modalitățile NATURALE și LA ÎNDEMÂNĂ de a ne proteja.

Până la urmă, într-o lume a informațiilor pro și contra, fiecare alege atât ceea ce dorește să creadă, cât și calea cu care rezonează, pentru a se proteja.

Stând acasă nu înseamnă 100% protecție împotriva contactării virușilor. Ceea ce am făcut, în această perioadă, a fost să cresc aportul alimentelor bogate în acele vitamine și minerale necesare, organismului, dar am creat în familie o rutină a administrării suplimentelor sigure, pentru că, din păcate, alimentele din super-market nu mai asigură aportul nutrienților necesari.

Am citit multe articole despre imunitate, în această perioadă. Paradoxal, încă mai există “specialiști” care susțin că nu poți influența acest scut al organismului, numit imunitate, și că administrarea de vitamine/minerale este inutilă. Încă o dată spun că nu rezonez cu genul acesta de informație și o resping, știind clar cât de importante sunt vitaminele și mineralele pentru sănătatea noastră.

Este cât se poate de adevărat că „pe vremuri, bunicii noștri nu luau vitamina D, suplimente pentru sarcină, nu luau seleniu, magneziu sau alte vitamine, și erau mult mai sănătoși și fericiți”, dar mie, acest argument cu care mulți ies la înaintare, departe de a mi se părea că are vreo valoare științifică, îmi demonstrează lipsa de ancorare în realitate. Pe vremuri, bunicii noștri stăteau afară cât era ziua de lungă (soare = vitamina D). Lucrau pământul și făceau mișcare. Își hrăneau sănătos animalele și își îngrijeau legumele din grădină cu îngrășăminte naturale. Mâncarea era sănătoasă și în perfect acord cu ciclurile anotimpurilor. Se hrăneau primăvara cu legume și verdețuri, pentru revitaminizarea și detoxifierea de după iarna grea, în care ofereau organismului multă proteină animală. Vara munceau în câmp și se hrăneau cu multe fructe, bogate în apă și vitamine. În decursul unui an, luau de la natură toți nutrienții de care aveau nevoie.

Astăzi, alimentația noastră e haotică și, în mare parte procesată, iar aceste două aspecte slăbesc mult rezistența organismului. Adăugăm poluarea, nerespectarea rutinei de somn și veghe, adăugăm stresul și orele în fața calculatorului și avem cocktailul „Molotov” perfect pentru explozia rapidă a bolii.

Ce facem noi, în familie, pentru prevenție?

Mulțumesc lui Dumnezeu că, deși mulți dintre prietenii și cunoștințele pe care îi avem, care au trecut prin boală, în această perioadă de pandemie, noi încă nu am contactat nimic. Vreau să cred că asta s-a datorat și administrării de suplimente bine alese. Și super accesibile ca preț!

IOANEI îi pregătesc zilnic sau, uneori, la două zile, „sucul cu putere”, pe care ea îl bea știind că o să-i crească mușchii și părul lung, ca al lui Rapunzel. Eu știu că sigur răcelile o vor ocoli și în iarna asta, pentru că rețeta a fost testată inclusiv acum un an. Ioana a răcit de maxim trei ori în 4 ani ai ei și sunt recunoscătoare că, de fiecare dată, acestea au fost de foarte scurtă durată și în forme ușoare. Așadar, sucul cu putere al Ioanei: un pumn de cătină (sau citrice, în funcție de ce aveam în casă), 5-10 ml Sambucol (suc concentrat de soc), o lingurită de miere, apă – totul amestecat în blender și strecurat. Pulpa rămasă e consumată cu multă plăcere de mami 😊.

Din punct de vedere al dulciurilor, am încetat să mai fiu un părinte model, după ce Ioana a împlinit 3 ani. Așadar, a avut voie și dulciuri cu zahăr, „oul cu surprize” fiind preferatul ei, însă am găsit cea mai faină alternativă la ciocolata din comerț cu tabletele de roșcovă – Kidovit. Urmează să reapară în această toamnă, odată cu vremea rece. Au gust de ciocolată cu lapte, dar sunt varianta perfectă pentru copiii care preferă ciocolata, pentru că nu au cacao (deci zero agitație, nesomn, hiperactivitate) și zero zahăr. În plus, au cinci variante din care poți alege, ca părinte, conținutul: noi le preferăm pe cele „cu de toate”, pentru că îi pot varia conținutul de nutrienți și vitamine. Conțin Omega 3, 6, 7 și 9, complexul de vita B, calciu, propolis… Promit să dau de veste când apar.

Alternativa la ursuleții din jeleu, pentru Ioana, este Sambucol Gummies for Kids. Cu ei am scăpat de o grijă și mă bucur nespus. Îi dau 3-4 jeleuri pe zi și îi potolesc pofta de dinți încleiați :))), iar eu sunt mulțumită știind că sunt imunostimulatori și îi țin scutul imunitar sus :).

Sambucol este top vânzări în SUA. L-am testat de toamna trecută, când o pregăteam pe Ioana de grădi, și a intrat în casa și rutina noastră de atunci.

Siropul Sambucol Kids costă 49 lei, la fel și Sambucol Original. Îl puteți lua de aici, cu 25% reducere (deci cu 36.75 lei) + cadouri faine (sacoșe de pânză, pixuri, jucării sau chiar produse cadou, în funcție de ce promoții au), doar dacă folosiți codul mamipematură25.

Nu i-am suplimentat Ioanei dieta cu vitamina C, pentru că oricum îi plac citricele, mandarinele în special, și le consumă des, dar consider că vita C este esențială pentru imunitate.

Lui BOGDI, pentru că este în primul an de viață, îi adminiștrez Vitamina D3. Inițial i-am dat zilnic câte o capsulă de BabyGuard D3 + DHA de la Evital (35 lei/30 capsule). Ulterior nu am mai găsit suplimentul pe piață și am trecut la picăturile de Vitamina D3 for Kids de la Secom (37.5 lei) și DHA, separat. Am luat tot DHA de la Secom (68 lei/90 capsule), dar era mai greu să sparg capsulele (mă murdăream și îmi râmânea mult produs pe degete), așa că am găsit varianta cu picurător, de la Nature Kids – DHA Drops (51 lei/ 50 ml).

Din această toamna a, început să-i dau zilnic 0.5 ml Sambucol Baby Drops (49 lei sau 36.75 lei, dacă luați prin codul mamipematura25), pe care i-l amestec în iaurt sau fructe. Se administrează după primele 6 luni ale bebelușului.

CRISTI, din primăvara trecută, apoi toamna și pe perioada iernii, a luat Complexul Imunitate Plus, de la Laboratoarele Remedia. Este doar 12.5 lei cutia și acoperă necesarul pentru o lună!

Acest Complex conține toate vitaminele și mineralele recomandate la nivel mondial pentru prevenirea nebuniei care ne amenință în această perioadă: Vitamina C, Vitamina D, Zinc. În cazurile cu probleme respiratorii, se recomandă administrarea variantei cu Quercitină. Laboratoarele Remedia oferă aceste trei produse din gama Complex Imunitate plus, cu formule eficiente și bine dozate, pentru necesarul zilnic al unui organism adult.

Cristi nu poate lucra de acasă și faptul că este zilnic în contact cu foarte multe persoane m-a neliniștit teribil. Anul trecut am fost însărcinată, apoi a venit pe lume Bogdan. Am făcut tot posibilul să minimizăm contactele cu cei apropiați și să protejăm sarcina și, ulterior, pe bebe. Precauția, în această perioadă, a fost prioritatea numărul unu, prin urmare, Cristi a luat zilnic Complexul de Vitamine și lucrurile au fost ok.

Toamna ia și capsulele imunostimulatoare Sambucol (59 lei sau 44.25 lei prin codul mamipematura25), pe baza de concentrat de soc, să fiu eu sigură că e protejat la serviciu :). Nu îi place varianta sirop. Îi amintește de copilărie și cred că e ușor marcat de siropurile de tuse de atunci :))).

EU, în perioada sarcinii, am luat Femosun, la recomandarea medicului, un complex care conține o gamă largă de vitamine și minerale pentru gravide, însă am suplimentat cu Fier Chelat de la Laboratoarele Remedia, din cauza unei anemii pronunțate. Mi s-a părut cel mai bun supliment cu fier pe care l-am luat vreodată și îl recomand din toată inima, pentru că, fiind chelat, organismul l-a absorbit foarte bine și am rezolvat carența destul de repede, însă, cel mai important aspect: nu mi-a mai fost rău. Orice alt tip de fier pe care l-am luat până atunci, inclusiv în sarcina cu Ioana, mi-a dat stări urâte de greață, vomă, constipație. Fierul Chelat e minunat! Îl găsiți aici, la doar 10 lei!

Cred în puterea vitaminei C pentru creșterea imunității organismului și consum aproape zilnic (1000 mg). Mai uit, uneori… Am optat pentru Vitamina C alcalină (18 lei), pentru că e blândă cu stomacul și se asimilează mai repede. Eu nu pot lua Complexul de Imunitate, deoarece are și vitamina A și am citit că nu este recomandată suplimentarea organismului cu această vitamină în timpul sarcinii și alăptării. Să fiu sinceră, nu știu care a fost sursa de informare, la momentul respectiv, însă mi-a rămas informația întipărită în minte și, pentru confortul meu psihic, am decis să nu iau suplimentul, momentan. În schimb am doza de D3 2000 ui (20 lei/100 de comprimate), Vitamica C Alcalina 1000 mg (18 lei) și Zinc Chelat Bisglicinat 50 mg (24 lei/30 comprimate – îl iau la două zile, deci o cutie acoperă 2 luni), căci, după sarcină, părul meu cade într-o veselie, iar zincul este absolut necesar pentru restaurarea echilibrului său. Mi-aș dori să găsesc și un supliment pe bază de răbdare, însă nu s-a inventat, încă.

Din când în când, însă, mai iau Magnesium Complex (20 lei), pentru păstrarea zenului. Cam uit să-l iau și Cristi o simte din plin :)). În perioada rece, suplimentez cu 5-10 ml din siropul de soc de la Sambucol Immuno Forte Zn + C, (55 lei sau 41.25 lei prin codul mamipematura25), pentru că îl am în casă și am văzut, de-a lungul lunilor, că își face foarte bine treaba.

Am ajuns să mă împac cu gândul că sunt anumite aspecte pe care nu le mai pot controla. Încerc doar să acționez mai eficient acolo unde dețin controlul. Și încă mai putem controla ce oferim organismului, pentru a fi bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.