CÂND SCRIU...

Iubirea şi societatea de consum

Ne-am obişnuit să credem că suntem datori vieţii pentru tot ce oferă bun, şi pedepsiţi de soartă pentru toate dificultăţile întâmpinate. Dacă e bine, invocam norocul, iar dacă e rău invocăm mereu o instanţă superioară responsabilă – indiferent cât de iluzoriu şi subiectiv este acest sistem de referinţă “bine/rău”. Am rămas puţini…cei care ştiu că tot ceea ce avem sunt, în mare parte, consecinţe ale propriilor decizii şi, prin urmare, pe deplini responsabili de tot ce acceptăm sau gonim din viaţa noastră.

Probabil că tot această lipsă de responsabilitate a dus şi către cel mai grav efect: am pierdut controlul asupra iubirii, în esenţa ei. Societatea de consum a demonetizat acest sentiment, comercializându-l şi fabricându-i iluziile pe bandă rulantă. Ne întâlnim adesea cu iubirea care – după propriul instinct – se naşte timid, şi ne lăsăm înfricoşaţi, ca de un blestem. Facem paşi înapoi, pentru că toate calculele noastre dau cu minus şi ne gândim că nu avem ce da în schimb.

Poate însă că legile firii au la bază ceva mai mult decât un negoţ birjăresc, la intersecţiile din vieţile noastre. Poate…şi doar poate… iubirea nu e fatală. Ea se dă şi se primeşte firesc. Provocarea adevărată constă în a o accepta când apare şi în a-i da drumul când începe să se stingă.

Societatea de consum i-a vândut iluziile ieftine şi i-a mutantizat esenţa, transformând-o în ceva complicat şi dureros, care înfierează şi leagă de o glie greşit înţeleasă. Ce PR prost. Sau diabolic de inteligent, căci şi aceasta este o formă de manipulare ţintită, dacă scopul este să extirpi gena iubirii, să o manipulezi până la inhibarea totală, astfel încât, la un moment dat, să se nască doar generaţii perfecte de neiubitori rigizi.

Oamenii puternici acceptă iubirea când o primesc. Ăsta este şi SENSUL. Iubirea nu apare aiurea, aleator, irosindu-se în van. Energia ei simte şi vine unde şi când e nevoie. Nicicând la comanda de pe un meniu bine marketat, care oferă însă doar ambalaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *