CÂND SCRIU..., MAMI CREȘTE (dezvoltare personală), MĂMICEALĂ

Mintea care ne minte (sau Un pic de N.L.P. pentru mame)

Ce faci cel mai des în mintea ta?

Te lași cuprinsă de frică, nu-i așa, mămico? Acea frică pe care aluneci de parcă ești pe sanie. Acea frică teribilă, care îți derulează în fața ochilor scenarii nasoale, ce nici măcar nu s-au întâmplat. 

Și tot ce vrei este să le fie bine copiilor tăi, dar ceea ce faci este să îți imaginezi că se va întâmpla ceva rău. 

Și tot ce îți propui este ca ei să te vadă puternică și curajoasă, dar tu te panichezi la primul 37 cu 8, la primii muci sau la prima rafală de strănut. 

Și tot ce îți dorești este ca ei să fie independenți și stăpâni pe viața lor, dar li te arăți tot mai dependentă de ei și de îmbrățișările lor. 

Și tot ce ți-ar plăcea ar fi să îi vezi împliniți, relaxați și fericiți, dar cresc văzându-te pe tine epuizată, adesea nervoasă, mereu în contratimp, împărțită între ei și rufe, vase, cumpărături, liste, job și altele. 

Și tot ce le repeți este să fie mereu curați și îngrijiți, dar le spui asta din aceeași pijama, cu rădăcinile părului nevopsite și cearcănele nopților nedormite în jurul ochilor. 

De când n-ai mai ieșit din pijama sau din fricile tale? 

Ai vrea ca ei să crească drepți, plini de încredere în sine  dar realizezi că nu au niciun model în acest sens, de vreme ce încrederea ta, în tine, este inexistentă. 

Te-ai gândit vreodată că, unerori, îți e greu să fii în mintea ta tocmai pentru că mintea ta e cea care îți creează greul? 

Suntem programați să ne autosabotăm într-o direcție perversă și josnică pe care societatea, la un moment dat, a apucat să meargă. Am fost crescuți mai degrabă cu pedepse decât cu laude, cu frică decât cu încurajări, așa că nu e de mirare că azi, când ești adult și părinte, în același timp, te privești în oglindă și nu îți place ceea ce vezi. 

Ai 10 minute de gândire, pe zi? Sigur că ai, că doar speli vasele sau calci sau alăptezi sau mergi către magazin sau îți imaginezi scenariile alea nasoale, care l-ar impresiona până și pe Tarantino.

Ei bine, în astea 10 minute, rotește cheia din capul tău și repetă-ți că doar tu te poți distruge sau construi. Modul în care te privești pe tine îți poate da aripi sau te poate trimite spre cele mai negre abisuri. 

Așa cum îți educi copiii, educă-ți și mintea. Imaginează-ți că ea este al doilea (al treilea sau al patrulea) copil al tău: cel mai îndărătnic, cel mai încăpățânat, dar al tău. 

Învață-ți mintea să nu mai mintă. Iubește-o. Arată-i cum sa spună și să vadă și altceva decât frica aceea neagră de scenariul care nu s-a întâmplat. 

Din păcate, nu va veni nimeni să apese pe un buton magic. Munca e tot a ta, mami.  Partea bună e că poti alege lucrul asupra căruia să te concentrezi cu imaginația. Și imaginație ai destulă, doar că nu o direcționezi unde trebuie. 

Concentrează-te pe scenariul cel mai frumos care îți vine în minte. 

A strănutat micuțul și gândul tău este că a răcit, că va face febră, că sigur e o viroză și va trebui să mergi la doctor, că vei aștepta alături de alți părinți cu copii bolnavi, ca va lua antibiotic etc.? 

Stop. 

A strănutat pentru că în cameră e praf. Sau pentru că are noroc. 🙂 

L-ai dus la grădiniță/școală în plină pandemie și iar o iei de la capăt cu frica de îmbolnăviri, febră, chin, durere, injecții, nopți nedormite? 

Stop. 

L-ai dus la grădiniță/școală pentru că are nevoie de asta. Iar tu, de liniște. Și, în plus, socializarea și mediul exterior îi vor fortifica sistemul imunitar. 

Exemplele pot continua.

Noi, ca societate, am fost crescuți cu frica de frică. Am fost învățați să fugim de ea, să o ascundem, să o băgăm sub preș. 

Ia-ți cele mai mari frici și distorsionează-le în forme fericite. 

Ai crescut suficient de mare încât să știi că nu există cavaleri călare pe cai albi, care se vor bate cu demonii tăi. E nevoie de exercițiu până când se va naște, în mintea ta, obișnuința de a vedea partea favorabilă din fiecare situație. 

Ești responsabilă, mami, să dărâmi zidurile convingerilor tale de până acum, dacă acestea nu ți-au oferit confortul necesar, pentru a putea crește copii drepți și încrezători în ei înșiși. 

Dincolo de frică, este încrederea. 

Dincolo de frică, ești TU. Completă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *