Nouă îndemnuri pentru fiica și fiul meu

Nouă îndemnuri pentru fiica și fiul meu

1. Iubește-te!

Iubește-te cum te iubesc eu: cu toată ființa și toată blândețea care va fi în tine. Iubește-te cu înțelegere și menajare. Iubește-te cu răbdare. Nu-ți face obicei din a te certa des și nu te pedepsi, când lucrurile nu ies cum le-ai planificat. Lecția mea este să învăț să am răbdare. Lecția mea este să nu mă mai pun la colț. O viață în care te consideri mereu mai puțin bun decât ai vrea să fii este ca un turn continuu, în care urci aplecat niște scări strâmte, fără a ști cât mai e până în vârf. Iubește-te fără a te biciui, când eșuezi. Eșecul este cea mai bună lecție pentru a crește.

2. Pleacă!

Pleacă de lângă oamenii care nu te respectă. Pleacă de lângă mâna care se va ridica prima dată asupra ta, gata să lovească. Pleacă de lângă cei care sunt mereu nemulțumiți de viață. Pleacă din luptele care te seacă de zâmbet și vitalitate. Ce valoare ar mai avea o victorie pe care o îmbrățișezi fără bucurie? Pleacă din locul în care nu te simți dorit/ă și, mai ales, pleacă din situațiile care stagnează la nesfârșit. Nu există infern mai mare, pentru suflet, decât banalitatea statornică.

3. Iartă!

Iartă nedreptățile care ți se vor face, dar învață din fiecare situație. Nu lăsa frustrarea să muște din gândurile tale și să distrugă țesătura lor continuă, frumoasă și creativă. Iartă, dar nu-ți da voie să uiți! Doar când nu îngropi totul în uitare vei putea recunoaște, la timp, pereții închiși ai unei bucle, din afara căreia să poți sări înainte să fie prea târziu. Iartă pentru tine, să-ți poți urma drumul liniștit. Iartă nu ca pe o faptă bună, ci că pe un cadou pe care ți-l oferi ție.

4. Muncește!

Muncește mult, dar muncește cu rost! Muncește cu plăcere, fără să simți că ceea ce faci este obligatoriu. Autoevaluează-te obiectiv și vinde rodul muncii tale la prețul corect. Ai grijă să nu cazi în ispita supraevaluării, dar mai ales să nu aluneci în mlaștina neîncrederii în tine. Ceea ce faci în fiecare etapă a creșterii tale este cel mai bine. Atât ai putut, la momentul respectiv. Consideră fiecare rezultat nereușit punctul de plecare pentru un rezultat și mai bun. Fii mândru/ă de tine!

5. Așează-te!

Așează-te mereu în tine, frumos și liniștit, ca atunci când îți aranjezi patul cu așternuturi noi. Dă-ti timp, înainte de orice decizie importantă: așează-te și traieste-o cu ochii minții. Doar așa îți vei putea face o idee dacă este sau nu decizia corectă. Așează-te după fiecare înfrângere: vor fi și din acestea! Important e să alegi bine locul în care să te așezi, pentru a te aduna și a te avânta, din nou.

6. Răzgândește-te!

Ține minte că nimeni nu e de neînlocuit și nimic nu este definitiv, atât timp cât suntem vii. În orice situație aparent fără ieșire, cu siguranță există o soluție care poate schimba cursul lucrurilor. Caută opțiunea! “Cum îți așterni, așa dormi” e un adevăr cu termen limitat. Ai dreptul să te răzgândești și să alegi altceva, ai dreptul să îți așterni patul o dată și încă o dată și încă o dată, pentru a dormi liniștit/ă. Caută să alegi altceva, până când ăți va fi pe deplin, bine!

7. Trăiește!

Trăiește din plin fiecare eveniment, fiecare bucurie și fiecare tristețe. Fiecare iubire și fiecare suferință sfâșietoare din dragoste.  Bucură-te (măcar puțin) în fiecare tristețe și întristează-te (un pic) în fiecare fericire, căci toate vor trece, pentru a face loc altora.  Poartă-te frumos prin viață! Trăiește-te! Simte-te! Respiră-te! Asta înseamnă conștientizarea de sine.

8. Stai drept!

Gândește cu mintea ta și învață să-ți asculți intuiția. Fă conexiuni, pune informațiile cap la cap. Documentează-te! Nu te lăsa furat/ă de adevăruri ciuntite și apără-ți principiile. Ține capul sus. De la înâlțime, lucrurile se văd mai bine…

9. Ai încredere în tine și încredere în Dumnezeu!

Mergi încrezător/oare către țintele tale și fii conștient/ă de protecția lui Dumnezeu. Amintește-ți că El e parte din tine și tu ești parte din El, așa că fii bun/ă, fii empatic/ă, fii conștient/ă de miracolul pe care îl reprezinți. Ai încredere că lucrurile se așează frumos, pentru binele nostru suprem, chiar dacă etapele, până la acest bine, sunt greu de parcurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.