CÂND SCRIU...

Oamenii oglindă

 Revin la metafora aceasta…cum că oamenii sunt ca oglinzile.

Întotdeauna am vrut să stau în preajma acelor oameni care, doar privindu-mă, aveau puterea de a mă face să vreau să fiu mai mult. Exact ca acele oglinzi care te arată mai suplu, chiar dacă tu știi că e numai o iluzie optică, însă doar prin vizualizarea imaginii capeți forță să depui efortul necesar pentru a ajunge la greutatea dorită. Cam așa e și cu oamenii. Unii au menirea de ne arăta cât de frumoși putem fi, pentru că propria lor percepţie este astfel şi sunt incapabili de a ne vedea părţile uâte. În faţa lor, deşi ne cunoaştem foarte bine defectele, parcă luptăm mai mult și mai cu spor să le îndreptăm, căci pe rama în care ne încadrează ei scrie “Poți!”.

Totuși, ca și oglinzile, oamenii sunt diferiți.
Asta înseamnă că unii te deformează…te fac să te simți mai mic sau mai mare decât ești în realitate. Te îndepărtează de tine și de ceea ce poți fi, limitându-te la o singură imagine încadrată de rama cu marca “Atât”. Îți impun un chenar pentru că ei înșiși, la rândul lor, nu pot ieși din el și-atunci, în lipsa unei imagini mărețe, ajungi să te chircești în oglinzi mincinoase.

Alții sunt…ca sticla grosolană, cu impurități: îi privești și te vezi difuz, blurat…de parcă, stând în fața lor, te-ai afla într-o continuă beție. Nu-ți spun nimic despre tine și nu-ți aduc nimic în viață. Filele cărților lor sunt veline, iar rama e un “no name” veritabil.

Unii sunt asemenea oglinzilor sintetice…din plastic flexibil, ce imită oglinda și strălucesc doar în lumină, dar la apus nu mai reușesc să-ți transmită nimic. În plus, dacă-i atingi, vei vedea că se vor mula pe fiecare cuvânt, asemenea șerpilor. Sunt cei care vor să te mintă. Iți arată, la început, o strălucire de apă clară, dar sunt mai tulburi decât o mlaștină. Ai grijă!

Alții sunt…ca oglinzile sparte…și te reflectă în mii de bucățele. Cioburile lor te ajută pe tine să te privești în detalii și îți atrag atenția asupra locurilor în care te poți sparge tu. În general, oglinzile sparte se aruncă. E greu să-ți recreezi propriul puzzle din bucăți inegale însă…oamenii care au reușit să-și adune propriile cioburi și să meargă mai departe, trebuie ținuți aproape. Sunt o continuă lecție de supraviețuire.

Iar alții…alții sunt atât de limpezi încât te fac să te vezi așa cum ești. Pe de-a-ntregul. Și te fac să vrei să stai drept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *