Origini. Cafeaua care spune povești.

Origini. Cafeaua care spune povești.

Imi plac lucrurile care spun povești. Cred că lumea e mult mai frumoasă când ne deschidem urechile pentru istoriile șoptite ale lucrurilor care ne înconjoară.

Și îmi plac lucrurile care bucură simțurile. Am ajuns la concluzia că goana nebună după rezolvarea propriei liste cu To Do– uri, nu ajută pe nimeni. Nici măcar pe noi înșine, căci fiecare nouă zi aduce un alt To Do List proaspăt și manipulator, care ne oferă iluzia unei liniștiri efemere, abia după ce îi bifăm toate acțiunile. Și astfel, totul nu rămâne decât un cerc vicios pe care nu-l putem sparge decât noi, oferindu-ne timp pentru poveștile lucrurilor din jur, pentru bucuria propriilor simțuri.

Îmi place cafeaua. Cafeaua care spune o poveste și care bucură simțurile. Am găsit-o, întâmplător (sau poate nu), i-am inspirat mirosul cu sete și am zis: asta este!

Apoi am ascultat-o.

Am lăsat-o să se tânguie stoic, în vâltoarea râșniței, i-am acceptat zâmbetul când am adunat-o, linguriță cu linguriță și am așezat-o în cană, am ascultat împreună cu ea cântecul bulelor apei, în timp ce fierbea, și apoi am lăsat-o să sfârâie fericită când i-am turnat, deasupra, șuvoiul fierbinte.

Poate că veți spune că-s prea metaforică. Așa-i. Aveți dreptate, dar așa cum un pahar de cristal, deosebit de fragil, îți cere o anumită grijă în manevrare, așa cum un pui de găină, deosebit de plăpând, îți cere să-l ridici în palmă cu duioșie, așa cum un ciocan, deosebit de dur, îți cere să-l apuci cu forță, așa cum obrazul iubitului, după o absență deosebit de lungă, îți cere mângâiere și sărutări, tot astfel, cred eu, o cafea, deosebit de bună, îmi cere zâmbet. Și grijă. Și cuvinte frumoase. Pentru că ea îți dă înapoi deosebit de multe daruri: timp de calitate. Senzații. Trăiri. Poezie.

Așa este Origini. O cafea care mi-a dat o lecție frumoasă: aceea de a-mi reaminti să trăiesc clipa. Să fac lucrurile încet și să le savurez în fiecare moment.

Cafeau a devenit, azi, un element banal, asociat plictiselii, complezenței, în strânsă legătură cu energizarea artificială, rapidă, cu obligațiile de socializare sau cu rutina. Pacat. Și totuși…

…iată un alt fel de cafea care vine să ne (re)învețe plăcerea de a avea această băutură. Și da, spun “a avea o cafea” cu un scop precis, nu cu o tragică adaptare din englezescul “to have a coffee”.

Cred cu tărie că o cafea trebuie avută, nu doar băută. Trebuie luată, în stadiul de boabe, trebuie mirosită, atinsă, rășnită în intimitatea propriei bucătării. Nu există “nu am timp” când ai în mână o cafea bună.

Trebuie infuzată cu răbdare, nu “păzită“ să nu dea în foc.

Trebuie pusă încet în cana preferată, nu turnată.

Trebuie ascultată cum sfârâie de la primul contact cu apa fierbinte, nu amestecată în grabă.

Trebuie savurată în momentele de liniște, cu gândurile aiurea. Nu băută repede.

Origini este cafeaua care îți arată cum TREBUIE să fie o cafea adevărată. Este altceva: de la modul în care este culeasă, prăjită (manual!) și până la aromă și gust. Este ….CAFEAUA care te trimite în tine, să te scoți de acolo, de unde te-ai lăsat ascuns și acoperit de liste cu To Do și de rutină, de obișnuință și de zâmbete de complezență, de socializări forțate.

Serios! Incearc-o! www.origini.org și o primești acasă.

Este CAFEAUA pe care o bei nu pentru că „așa trebuie”, ci pentru că “așa simți”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.