Plăcintă cu prune și piersici. Fără zahăr.

Plăcintă cu prune și piersici. Fără zahăr.

Cam repede a venit, nu-i așa? Toamna asta s-a grăbit să ne sâcâie cu frigul, așa, brusc, dar uite că partea ei bună sunt aromele. E plină, plină ochi de arome și de gusturi și de preparate calde.

Aveam în frigider mai multe prune și piersici (cam 1,2 kg) foarte, foarte coapte, din acelea nestropite și netratate, așa cum găsești din ce în ce mai rar (sau mai deloc) pe tarabele piețelor. Eu le aveam din grădina mamei, așa că m-a lovit ieri inspirația și cheful de a face o plăcintă. Fără zahăr, evident, că tot a luat-o razna cântarul acum, după vacanță.

Ingrediente:

Pentru blat

500 gr făină 650

250 gr unt rece

10-12 linguri apa rece

O lingură Green Sugar pudră

Pentru umplutură

1,2 kg prune + piersici

100 gr Green Sugar pudră

Extract pur de vanilie Cloud Nine Factory

20 minute răbdare, pentru curățat piersicile de coajă

Așadar, aluatul s-a preparat singur, căci am pus în robotul de bucătărie făina, untul tăiat cubulețe, apa rece și îndulcitorul.

Între timp am spălat prunele și le am tăiat în felii subțiri, apoi am curățat piersicile de coaja cu puf. După această operațiune detaliată și migăloasă, arătau ca și cum erau mușcate de niște iepuri extrem de înfometați, așa că, într-o sclipire de moment, am zis să le rezolv puțin aspectul inestetic și le-am amestecat pe toate în blender, transformându-le în piure.

Ulterior am amestecat separat piureul de piersici cu feliile de prune, la care am adăugat 100 gr Green Sugar pudră (ocazie cu care am și terminat cutia) și, pentru prima dată, am testat Extractul PUR de vanilie de la Cloud Nine Factory. Minunat! Super aromat și…ah, asociez mereu vanilia cu toamna și căldura aceea confortabilă, în care caut să mă învelesc. Extractul de la Cloud Nine Factory este…a drop of heaven: cald, intens… știe ce cauți toamna, ce mai! Spre deosebire de esențele de pe piață, care sunt sintetice și dăunătoare organismului, în cantități mari sau consumate frecvent, extractul de vanilie de la Cloud Nine Factory este obținut printr-un proces lent de extracție la rece a mai mult de 300 de componente aromatice, conținute de păstaia de vanilie Bourbon, provenită din Madagascar. Aroma extractului este delicată, dulceagă și inconfundabilă.

Vă recomand să renunțați la esențele sintetice de pe piață, care nu fac decât să adauge o aromă artificială preparatului vostru făcut, cu atât de mare drag, în casă.

Am amestecat totul și am lăsat la rece compoziția la rece, până am pregătit aluatul.

Revenind la aluatul din robot, devenit o bilă compactă și foarte modelabilă, l-am întins cu sucitorul, până la o grosime de aprox 7 mm, apoi l-am așezat în tava de tartă, arustând marginile.

A rămas destul de mult surplus de aluat, pe care l-am întins, din nou, și l-am tăiat în fâșii lungi, suficient de multe pentru a putea face o plasă peste plăcinta mea apetisantă.

Am dat totul la cuptor pentru aproximativ 50 min, la 180 de grade, însă cel mai bine este să urmăriți fiecare cuptor în parte. Plăcinta e gata când compoziția de fructe scade și se încheagă. Eu am plecat să-l adorm pe Bogdi, uitând cu totul de plăcintă care, după ce s-a copt 50 minute, a rămas în continuare, în cuptor, până dimineață. A ieșit perfectă și probabil a ajutat-o și faptul că s-a răcit treptat.

Ce să vă spun? Să avem poftă!

Sincer, acum mi-e dor de o plăcintă de dovleac. Urmează!

Leave a Reply

Your email address will not be published.