Povestea Anei ca Zăpada și a tablourilor ei nemuritoare (AntrepreMame. Ep.5)

Povestea Anei ca Zăpada și a tablourilor ei nemuritoare (AntrepreMame. Ep.5)

Nu doar scriitorii sunt făuritori de povești. Mai sunt oameni care povestesc pictând pe pânze, sculptând în piatră sau lemn. Unii modelează în lut sau își țes poveștile pe pânze, iar alții le construiesc în nisip și le lasă în voia vântului… Cert este că noi, toți, avem nevoie să ne creăm propriile povești, într-o formă sau alta și să le spunem și celorlalți. Este darul nostru pentru viață, modul în care o răsplătim, modest, pentru cadoul suprem al existenței. Cu toții suntem făuritori de istorii, prin tot ceea ce facem și ne bucura sufletul, prin curajul de a visa și de a ieși din rutină, prin încăpățânarea cu care dăm timpului nostru amprenta unică a pasiunii cu care creăm universuri noi, ce atribuie culoare și sens lumii noastre.

Am cunoscut un personaj de poveste. Pe Ana. Ana ca Zăpada. Și ea țese povești nemuritoare, din lână naturală. Știți ce e special la tablourile ei? Faptul că reproduc, de fapt, poveștile celorlalți. Când mi-am primit tabloul cu povestea mea, am plâns de emoție și bucurie. De uimire și duioșie, pentru că am văzut în el povestea visului meu, devenit realitate: pe NOI. Un noi total, complet, un “împreună” perfect, redat atât de sensibil și unic. Ne-am văzut pe noi, creați de mâinile Anei.

Am contactat-o pe Ana cu emoție, pentru proiectul AntrepreMame, căci îmi doream mult să îi aflu povestea și să o pot împărtăși. Mi-e greu să vă descriu bucuria trăită când am primit tabloul pe care Ana mi l-a dăruit și am stat minute întregi (minute!), să admir măiestria cu care este țesut.

Am să încep cu concluzia acestui articol: se apropie Sărbătorile de iarnă și cred că cel mai duios, mai frumos și mai de suflet cadou pentru cei dragi sau chiar pentru voi înșivă ar fi un „voi”, creat de Ana. Ana ca Zăpada. Chiar acum, în timp ce scriu acest articol din proiectul AntrepreMame, am în fața ochilor mândrețea de tablou și simt o bucurie și o exaltare aparte, la gândul că am ocazia să vă spun povestea Anei ca Zăpada și a tablourilor ei din lână, a jucăriilor și a figurinelor din lemn. Cu alte cuvinte, povestea unui univers întreg!

Ana este mama a patru copii absolut minunați, care în timpul ei liber (eu, sincer, nu prea îmi dau seama când), modelează lumea așa cum o vede ea: din bucăți colorate de lână naturală. Și, Doamne, o vede frumoasă și colorată, moale ca o mângâiere, o vede fără colțuri ascuțite și fără măști.

Nu ne-am cunoscut încă personal, dar m-am uitat mult la ochii ei, din fotografie, și am văzut acolo atâta blândețe cum rar, rar mi-a fost dat să văd vreodată în ochii cuiva. Nu e de mirare că patru minuni au ales-o pe ea. Nu vă ascund că m-am întrebat cum e posibil să creeze, fiind înconjurată de patru copii care, este evident, nu se așează în fața ei, pe scăunele, și nu o privesc în deplină liniște, ca la spectacol, ore întregi. Așa că am rugat-o să-mi povestească.

“Da, am patru copii și, privind în urmă la timpul când era Ilaria (al patrulea copil) bebeluș, nu știu, sincer, cum am reușit să ajung până aici. Întreagă la minte, în special :))”, mi-a spun Ana cu un simț al umorului grozav, ceea ce m-a făcut să o simt și mai aproape de sufletul meu.

Perioada cea mai grea din viața de mamă a început să o resimtă odată cu Petru, cel de-al treilea copil, pentru că atunci a început să lucreze pe cont propriu (când el avea aproximativ un an) și, din acel moment, până acum când a împlinit 4 ani și a început grădinița, a lucrat aproape exclusiv noaptea.

Așa am adunat aproape 10 ani de nopți în care, dacă dormeam 4-5 ore, era extrem de mult. Media a fost cam de 3, maxim 4 ore de somn pe noapte. Dimineața și în timpul zilei trebuia, evident, să fiu ca nouă pentru copii, soțul era (și încă este) plecat toată ziua la birou, week-end-urile îi sunt și ele ocupate, iar eu sunt cea care <<stă acasă>>, cu ei.

Chiar mi-a spus un prieten, la un moment dat, când aveam doar trei copii (povestește Ana cu același umor delicios), că <<Ce bine de tine că stai mereu acasă! Ești ca într-un concediu permanent>>. M-am abținut cu greu să nu-i urez să aibă parte de concedii ca al meu :)))”.

Ana își crește, de zece ani, business-ul odată cu proprii copii. Partea bună, dar doar dintr-un anumit punct de vedere, așa cum spune și ea, este că cei mici… cresc. Cu timpul, au început să înțeleagă că mama are de lucru și o lasă să termine în liniște. S-au rărit și nopțile pierdute, însă în casa lor, lâna împletește și la propriu, dar și la figurat, poveștile tablourilor realizate de ea cu povestea armoniei dintre ei, pentru că atunci când Ana lucrează, copiii mai mari (de 15, 13 și 10 ani), reușesc să o distragă pe Ilaria, cea mai micuță dintre ei, care încă vrea să facă totul împreună cu mami. E o muncă de echipă, în fond, realizarea unui singur tablou din lână și, din acest punct de vedere, puteți spune că fiecare operă a Anei are, de fapt, mai mulți autori 😊.

“Atelierul” din care ies aceste minunății a luat naștere după închiderea unui balon. „Vreo doi ani și ceva am lucrat pe jos, în camera Anastasiei. Nu îi puteam folosi biroul pentru că avea cărțile și caietele pentru școală și nu puteam să îi deranjez mereu rostul lucrurilor. Așa că “m-am înșirat” într-un colț”. Astăzi, atelierul din balcon este „colțul” preferat al Anei, în care, așa cum spune, ar putea petrece zile întregi, fără să se plictisească, “chiar dacă vara este seră, căci nu am unde să pun aer condiționat, iar iarna este frig, la fel ca afară, dacă nu pun un convertor pentru căldură”.

DESPRE TABLOURILE DE LÂNĂ

Pasiunea pentru lână a descoperit-o cu câteva luni înainte să rămână însărcinată cu Ilaria, într-un moment mai greu al vieții, iar împâslitul a devenit o adevărată terapie pentru gânduri. Jumătate de an mai târziu, când avea deja făcute prea multe obiecte din lână, pe care nu le vedea nimeni, s-a gândit să facă o pagină pe internet, unde să le “expună”, fără niciun gând că ar putea să le vândă.

Doar că, la nici o lună de la crearea paginii, oamenii au început să întrebe dacă obiectele sunt de vânzare și dacă preia și alte comenzi și astfel, încet, încet, a ajuns în punctul în care astăzi, Ana ca Zăpada, este un magazin oficial de minunății.

Nu pot spune că este un business în adevăratul sens al cuvântului, nu am avut un plan de afaceri sau ceva de genul, doar  îmi pun sufletul în fiecare lucrare pe care o fac și încerc, atât cât pot, să transmit oamenilor acest lucru.

Ana ca Zăpada înseamnă Ana și atât. Adică ea, singură, este întreaga echipă din spatele conceputului: Ana preia comenzile, Ana vorbește cu clienții, Ana trimite mesaje, Ana lucrează lâna, Ana le împachetează și le expediază, Ana cumpără materialele… “Eu sunt tot: de la femeia de serviciu, până la CEO”. N-ai cum să nu o adori!!! 

TABLOURI DIN LÂNĂ CU BRODERIE:

Am întrebat-o pe Ana ce sau cine este sursa ei de inspirație și a răspuns simplu: oamenii – iar răspunsul acesta mi-a făcut inima să tresară. Personal, cred cu tărie că atât timp cât încă ne găsim inspirația în poveștile celor de lângă noi, cât încă vrem să le preluăm, să le dăm forme și să le transmitem mai departe, omenirea va continua cu tot ce are mai bun și mai sensibil.  

Am multe idei, spune Ana. Pe unele reușesc să le pun în aplicare, pe altele le uit (pentru că ar trebui să notez de fiecare dată când îmi vine o idee, dar nu o fac :)), iar pe altele nici nu le uit, dar nici nu apuc să le fac vreodată din diverse motive. Ceea ce poate deveni destul de frustrant, fie vorba intre noi”.

JUCĂRII DIN LÂNĂ

CUM POȚI COMANDA UN TABLOU?

Simplu! Contacteaz-o pe Ana. După ce îți va prezenta opțiunile de rame (care sunt și pe site), căci lucrează pe trei tipuri/dimensiuni), poți opta pentru dimensiunea preferată, numărul de personaje dorit, preferințe pentru culorile hainelor și fundal și alte detalii care sunt considerate importante și care se doresc reprezentate în tablou. Îi poți lăsa chiar o fotografie pe care să o reproducă, iar asta va scurta procesul comenzii, însă este păcat să nu tragi de conversația cu ea, căci Ana este o persoană delicioasă și spontană.

Lâna pe care o folosește este tratată antistatic și antimolii, așa că tabloul se va întreține foarte ușor și va fi durabil în timp. Deci, nu este nevoie de o îngrijire specială și nici de îngrijorări inutile. Ana lucrează și tablouri cu geam, dar și fără, în funcție de preferințe. În cazul tablourilor din lână fără geam, dacă se așază praful, se suflă ușor peste și/sau se șterg ușor cu o cârpă moale, uscată. Ca orice altă operă de artă, tabloul din lână trebuie păstrat un mediu uscat, departe de zonele din casă cu mai multă umiditate (ex. baie, bucătărie…), departe de foc și departe de… animale :)))).

Prețurile tablourilor variază în funcție de complexitate și numărul de personaje și încep de la 100 lei, însă o astfel de operă este…priceless, din punctul meu de vedere, pentru că ea concentrează energie bună, pasiune, iubire pentru artă și frumos și, mai întâi de toate, povestea unică a celor pe care îi reprezintă.

DESPRE OMULEȚII ȘI OMULEȚELE DIN LEMN

Pe lângă tablourile din lână, Ana mai realizează și Omuleți și Omulețe, adică figurine din lemn, reprezentări umane abstracte, manufacturate din lemn de fag certificat EN71, pictate cu vopseluri pe bază de apă, non-toxice. Sunt, practic, jucării sigure și sănătoase pentru copii, dar pot reprezenta și cadouri frumoase pentru toți cei cu suflet de copil, care pot fi păstrate…pentru totdeauna. Cu condiția să îi țineți departe de foc și de căței 🤣

Omuletii pot fi, de asemenea, solicitați tot pe comandă și pot fi personalizați la cerere: puteți cere orice personaje preferate de copii, de la cele de poveste, la cele reale. Ce poate fi mai frumos pentru un copil decât să se joace cu versiunile mai mici ale propriei familii? Iată o idee minunată de cadou!

Contactați-o pe Ana și ea va picta cu mult entuziasm omuleții educativi, pentru încântarea copiilor voștri. Jucăriile vor deveni prietenii de joacă ideali, mai ales în această perioadă de distanțare pe care trebuie să o traversăm cu răbdare. Omuleții îi vor însoți pe cei mici în aventurile lor pline de imaginație!

Pe Ana o găsiți aici:

Facebook: https://www.facebook.com/woolicious.ana

Site: https://anacazapada.ro/

IG: https://www.instagram.com/woolicious.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.