CÂND SCRIU...

Puterea ar trebui dată celor puternici…

Funny…mă gândisem la lucrul ăsta în weekend, iar astăzi, spre surprinderea mea, am văzut fraza și la statusul unui prieten. Coincidență sau nu…este ceea ce mă frământă de un timp încoace. Ce este puterea și cine ar trebui să o aibă? Nu mă refer aici la puterea ca forță fizică și nici la marile figuri ale istoriei, înzestrate cu puterea de a fi schimbat destine. Ce aș mai avea eu de adaugat la asta? Am în minte puterea…în actualitate. Ce înseamnă și cum este percepută. Cât contează ea în societate și cine o are. Care este granița dintre puterea reală și iluzia puterii și, mai important, ești cu adevărat puternic dacă poți decide orice? Cine îți dă dreptul de a face bine sau rău? De a impune, de a elibera, de a umili sau de a susține, de a da preț lucrurilor și oamenilor? Cine legitimează puterea între oameni?

Este funcția o sursă sigură de putere? Se pare ca da! Dar până unde ai dreptul să îngrădești libertatea cuiva, ca să îți dovedești puterea? Și, în fond, cui demonstrezi că ești puternic? Sau este doar o metodă puerilă de a-ți alina propriile neîmpliniri, de a-ți dovedi ție însuți că poți?

Observ că astăzi avem tendința de a reinterpreta totul și de a da un înțeles propriu realității, astfel încât fiecare dintre noi să se simtă stăpân al propriului univers. Ca om îndrăgostit de cuvinte, consider că ruptura de crunta obiectivitate este un lucru bun. In fond, nimic nu e mai frumos decât atunci când, subiectiv, îți pui inima între tine și realitate. Dar cum rămâne cu subiectivitatea celor avizi de control?

Puterea aceasta este un concept ușor de definit, dar greu de înțeles, iar înțelegerea greșită nu ar fi deloc o tragedie dacă nu s-ar răsfrange asupra celorlalți. Cât de puternici sunt cei ce pot să impună limite, cei ce refuză să recunoască merite, cei ce pretind fără să ofere? Cei ce își fac din nume – un brand, din brand – o forță, din forță – un stil de viață?

Există sau nu o interdependență între a fi puternic și a avea putere? Indraznesc să spun că ar trebui…. Aș transforma puterea într-un Excalibur pe care doar cei cu adevarat puternici să îl poată ridica. Pentru că nimic nu e mai victorios decât sa-ți recunoști eșecul și nimic nu e mai pagubos decât o continuă supraevaluare. Pentru că nimic nu e mai legitim decât puterea recunoscută admirativ de cei din jurul tău și nimic nu e mai vremelnic decât supunerea obținută prin forță. Pentru că nimic nu e mai satisfăcător decât respectul reciproc și nimic nu e mai trist ca singurătatea…

De ce nu există o contra-putere, la puterea prost înțeleasă? Vorbim de nepăsare sau de o nouă ordine socială? Trăim într-o realitate formată din întrepătrunderea subiectivităților fiecăruia dintre noi, în care ne luăm singuri iluzia de a fi puternici?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *