CÂND SCRIU...

Suntem prea saraci sa mai putem oferi….sau prea bogati sa ne mai pese?

Iata un fenomen interesant….reactia de respingere a informatiei cand suntem pusi fata-in-fata cu un caz social grav. Sunt multe de spus, asa ca voi porni de la un exepmplu concret.

 Saptamana trecuta am intrat in contact cu un caz care m-a impresiona. Radu, un copilas de 5 luni, s-a nascut cu o boala grava: o tumora care creste rapid si din cauza careia nu mai poate respira pe cale naturala. Nu se mai pune problema de zambit sau de hranit. Copilul nu cunoaste notiunea de “acasa”, pentru ca cele 5 luni de viata le-a petrecut in spital. Acum are o singura speranta: sa fie operat in Europa, pentru a putea trai. http://radubragadireanu.blogspot.com/

Nu cunosc foarte bine actiunile intreprinse pentru a se strange banii necesari. Stiu doar ce au reusit sa intreprinda dragii mei de la Radio3Net pentru a misca putin lucrurile: cheta, evenimente (teatru, concerte) cu strangere de fonduri, promovare a campaniei pe post, site, afise etc. Daca vrei…se poate. Ciudata este reticienta oamenilor de a contribui cu ceva….

Nu ne pasa sau nu avem de unde?  Majoritatea prietenilor mi-au urat succes atunci cand le-am prezentat cazul. Altii au avut nevoie de jumatate de ora de explicatii pentru a dona 10 lei….(caz in care ii apreciez pe cei care, de la inceput, refuza sa contribuie si macar salveaza timpul celor care incearca sa faca ceva).

 Nu acuz pe nimeni. Incerc doar sa inteleg. Sunt convinsa ca adevarata problema nu tine de suma (mica) ce poate fi donata. Nimeni nu poate simti acut lipsa a 5 – 20 lei, atunci cand stii ca ai putea contribui la salvarea unei vieti. Problema este, poate, legata de comoditate. Vezi cazul, te impresioneaza, spui un “Doamne fereste”….dar nu faci nimic…pentru ca asta presupune efort. Efort sa trimiti un sms, efort sa faci o tranzactie la banca, efort sa suni si sa intrebi cum poti contribui.

Intrebarea ramane…suntem atat de saraci sa nu ne permitem a da sau suntem atat de bogati incat sa nu ne mai pese. Si totusi….ne permitem sa nu ne mai pese?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *