CÂND SCRIU...

Suntem propriile noastre alegeri

“Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”. Iată o frază care, nu cu mult timp în urmă, îmi trezea scepticismul în cea mai pură formă a sa. Ba chiar deştepta în mine revolte exagerate la gândul că astfel de cuvinte, manipulatoare, instigă la pasivitate şi la aruncatul în gol, în ideea că altcineva (sau altceva) se ocupă de materializarea dorinţelor noastre şi dau aripi false celor care nu întrevăd soluţii imediate.

Nu, nu vreau să ţin acum o predică despre puterea gândirii pozitive. Dumnezeu mi-e martor că nu sunt nici pe departe unul dintre cei mai optimişti oameni… Dimpotrivă, scepticismul şi neîncrederea mea ajung, uneori, să mă enerveze până şi pe mine, deşi am convingerea că am învăţat, de-a lungul timpului, cum să-mi potolesc conflictele interioare ori de câte ori acestea apar. Susţin, în continuare, că orice lucru bun, armonios şi durabil se obţine prin muncă (sau alt tip de efort, fie acesta doar mental, în procesul de auto-asumare). Totuşi, am constatat şi că uneori soluţia cea mai bună pentru obţinerea acestei armonii nu vine din mantre, revolte sau voodoo, nici măcar din regulile de război ale lui Sun Tzu (care te învaţă vigilenţa pasului-înaintea-adversarului), ci din… nepăsare. Nu sună creştineşte, dar e un adevăr curat şi de puţini recunoscut…

Dacă înveţi să ignori orice umbră care, intenţionat sau nu, se întinde contorsionat şi schimonosit asupra direcţiei tale, vei vedea că mersul înainte este mult mai simplu decât mersul înapoi.

Ştim cu toţii că viaţa nu e lină şi asta nu neapărat pentru că nu reuşim să o armonizăm noi, ci pentru că în jur se va găsi mereu cineva care va pune rahat în faţa ventilatoarelor şi-l va împrăştia în cele patru zări, cu speranţa că întreaga lume va capata aroma propriului său habitat. Dacă vi se întâmplă asta…nu disperaţi: doar faceţi o baie, apoi continuaţi-vă drumul. Vestea bună e că orice mizerie se curaţă, atât timp cât ştiţi că aceasta nu vă aparţine sau nu v-aţi pus-o singuri în cap.

Din păcate, nu putem alege când să ne naştem sau când să păşim dincolo, dar cred că avem libertatea de a alege să trăim frumos. Se pare că acest “frumos” devine tot mai relativ şi suportă propriile transformări căci, dacă în trecut armonia interioară era dată de biblicul “a întoarce şi celălalt obraz”, astăzi liniştea se construieşte pe hollywood-ianul „frankly, my dear, I don’t give a damn”.  Nu-i bai, atât timp cât rezultatul e acelaşi. Lecţia cea mai importantă este că trebuie să învăţăm să fim selectivi şi senini, pentru că doar atunci, în lipsa încrâncenării, viaţa are puterea să ne surprindă cu minuni.

Cred cu tărie că tot viaţa ne va aşeaza mereu în situaţii asemănătoare şi va roti în jurul nostru (fără milă) acelaşi cerc de şabloane absurde până când vom învăţa lecţia care ne va permite să mergem mai departe. Şi mai cred că orice lecţie de viaţă se învaţă în absenţa încrâncenării şi, mai ales, în absenţa dorinţei de a face rău! Totul ţine de opţiune: de la decizie, până la efecte, aşa că este doar alegerea noastră dacă privim, în continuare, prin vitralii mioape care deformează şi murdăresc, sau dacă găsim puterea de a le sparge pentru a cuprinde liberi orizontul, cu liniile curbe, line sau cu asperităţile fireşti.

De cele mai multe ori, minunile apar din îmbinările aparent forţate.

În concluzie: Suntem propriile noastre opţiuni, iar viaţa e cum alegem să o privim. E ca atunci când găsim în drumul nostru o păpădie: unii văd în ea dorinţa şi suflă, pentru a-i da aripi spre împlinire….iar alţii văd doar buruiana. Depinde de care parte a vitraliului miop ne poziţionăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *