Văcuțele fericite. O poveste românească.

Văcuțele fericite. O poveste românească.

Aș vrea să vă spun o poveste. Printre atâtea aspecte mai puțin plăcute ale realității românești, pe care le trăim zi de zi, o poveste adevărată și – culmea – frumoasă, cred că e binevenită.
Este povestea unor oameni care au crezut în România și în pășiunile ei și s-au încăpățânat să facă un business din care să câștige și clienții :). O afacere cu văcuțe fericite, crescute liber. Știu, vegetarienii au închis deja pagina și, cumva, îi înțeleg. Nu e ușor să vorbești despre sacrificarea animalelor, însă este o realitate faptul că majoritatea dintre noi consumăm carne și că lipsa unor surse sigure, de carne curată, netratată, este chiar o problemă gravă. Prin urmare, când un consumator de carne este în căutare de produse de calitate (sigure, pe care le poate oferi cu încredere inclusiv copiilor) și găsește o astfel de sursă, cred că e frumos să împărtășească. Sharing is carring, până la urmă :).
Povestea începe cam așa…
Se află, în împrejurimile Sibiului, că de n-ar mai fi încă, nici nu aș mai povesti… o fermă cu văcuțe fericite, care pasc zilnic, nestingherite, pe pășunile mănoase ale Transilvaniei. Nu sunt văcuțe obișnuite, ci din neamul Angus, neam nobil cu carne foarte bună, iar cei care le îngrijesc lucrează așa cum trăiesc: sunt oameni din părțile locului, aflați în armonie cu natura și demonstrează un deplin respect pentru tot ceea ce pământul românesc ne oferă.
Taina gustului desăvârșit al cărnii de vită de la ferma Karpeten Premium Angus este aceea că animalele sunt și rămân sănătoase dacă sunt lăsate liber, pe pășuni sănătoase, și nu crescute forțat, în hale în care nu pătrunde nici măcar soarele, cu atât mai puțin empatia.
La Karpeten Premium Angus, vitele Angus sunt hrănite cu iarbă proaspătă, verde, și cu apă curată din preeriile Transilvaniei și sunt lăsate afară pe tot parcursul anului. Un concept de business care pe mine, personal, m-a fascinat și emoționat totodată. Această metodă naturală de creștere, împreună cu sistemul de mamă vacă alăptantă, reprezintă cea mai mare parte a ciclului de creștere și este optimă pentru sănătatea atât a animalelor cât și a mediului.
Tocmai de aceea ferma Karpeten Premium Angus nu produce carne în cantități industriale, interesul fermierilor fiind acela de a asigura toate condițiile naturale necesare văcuțelor existente, care sunt crescute fără utilizarea de antibiotice, hormoni sau steroizi. În partea de finisare, animalele au o dietă echilibrată de siloz și iarbă. Printr-o furajare lentă și metodică, se menține astfel o aprovizionare cu carne de vită proaspătă, de calitate, pe tot parcursul anului și la standarde foarte înalte. Iar lucru acesta se simte în gustul și aspectul deosebit al produsului.
Am fost destul de sceptică, inițial, la ideea de a comanda carne din Sibiu, prin curier, însă răsfoind site-ul și informațiile despre carnea de vita Angus, dar mai ales cititd despre condițiile în care sunt crescute văcuțele, am luat decizia în deplină cunoștință de cauză. Și nu îmi pare rău, mai ales că personal sunt îngrozită de articolele din media referitoare la conținutul mare de hormoni și antibiotice din carnea de pe piață. Pentru Ioana mă asigur mereu să am carne din surse sănătoase, de la animale de ogradă – și nu din ograda oricui. Mamele care fac astfel de stocuri știu cât poate fi de stresant să vezi că “nu mai ai carne sigură pentru copil”, să citești etichetele de trei ori, să studiezi site-urile surselor de unde alegi să cumperi. Eu am comandat carnea și am fost uimită inclusiv de rapiditatea cu care am primit coletul.
Si, foarte important, carnea mi-a fost livrară rapid, în ladă frigorifică, ambalată în vid!
Crescute pe pășuni, cu iarbă, văcuțele de carne Angus de la Karpeten Premium Angus au în mod natural un nivel de grăsimi saturate și colesterol mai scăzut, oferind în același timp un nivel mai ridicat de antioxdidanți și de acizi grași Omega 3. Mai mult decât atât, antioxidanții, vitaminele A și C, beta-caroten și oligoelemente sunt prezente în carnea care provine de la aceste bovine. Riscul de contaminare cu E.Coli este prezent pentru sistemul de hrănire în stabulație cu cereale și mai puțin probabil pentru sistemul extensiv de creștere pe pășune.
Nici eu nu am știut, dar informația de mai jos este foarte interesantă, mai ales când ești preocupat de conținutul real al alimentelor:
Ultimele analize în domeniu arată de ce carnea de vită care provine de la bovine de carne hrănite cu iarbă este mai mult mai bună pentru sănătatea umană decât carnea de vită care provine de la bovine hrănite cu cereale:
80% mai multă grăsime
30% mai puțin colesterol

140 de calorii pe porție
4 x mai multă vitamina E și vitamina C
10 x mai multă vitamina A
3 x mai mult acid linolenic concentrat
4 x mai multi raportul de acizi grași esențiali
2 x mai mult Beta Caroten

Am optat pentru o bucată de rasol alb de la Karpaten Meat (aici puteți vedea întreaga ofertă), pe care l-am împărțit în trei părți. Din prima am făcut o delicioasă rețetă – 50% inspirație, 50% creație – pe care am denumit-o “Sacul lui Moș Crăciun”. V-o las aici, pentru a vă convinge să încercați produsele lor. Chiar merită, uneori, să achiziționezi un produs poate mai scump, dar de calitate incontestabilă, pentru că…sănătatea nu se negociază, în fond!

dav

Pasul 1: am rumenit bucata de rasol (800 gr) într-o cantitate generoasă de unt topit (cam 50-70 de grame), cu răbdare, întoarsă pe toate părțile, până când capătă o nuanță arămie, apetisantă.
Pasul 2: Am scos bucata de carne din vasul în care am rumenit-o și, cât încă era fierbinte, am uns-o cu un sos încropit dintr-o lingură de muștar, o lingură de sos Worcester Shire (puteți folosi alt sos preferat sau soia), o linguriță boabe de muștar, sare și piper. Odată unsă cu aces sos, am lăsat bucata de carne de-o parte să absoarbă aromele.
Pasul 3: În untul în care am rumenit carnea, am adăugat o ceapă roșie tocată, 100 gr ciuperci tocate mărunt, 3-4 căței de usturoi tocați, cimbru, sare, piper și 1/2 pahar de vin alb. Am repus totul pe foc și am amestecat până când vinul s-a evaporat, iar legumele și mirodeniile s-au înmuiat foarte bine.
Pasul 4: Am întins compoziția de legume trase în unt și vin pe un pat de foietaj pentru plăcintă (recunosc, am fost prea comodă să pregătesc un aluat în casă), apoi, peste patul de legume, am poziționat bucata de carne. Am unit foile de aluat și le-am prins cu scobitori, dând preparatului forma unui sac, pe care l-am uns cu ou.
Pasul 5: Sacul lui Moș Crăciun a fost băgat la cuptor pentru 40 minute, la 200 grade. Dupa 20 de minute, am învelit preparatul cu folie de aluminiu, pentru a evita arderea crustei de aluat.


Poftă bună! Încercați carnea de la Karpeten Premium Angus. Merită!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.