Rețete FĂRĂ ZAHĂR, pentru Halloween

Rețete FĂRĂ ZAHĂR, pentru Halloween

Înainte să fiu mamă, am fost mama perfectă. Am mai spus-o… Eram hotărâtă să nu rostim cuvântul “Halloween” în casa noastră, iar marcarea momentului era, în mod clar, ieșită din orice discuție.

Buhuhu! Surpriza a fost că, în timp, am realizat că a nu vorbi despre un fenomen nu înseamnă a-l face să dispară. Ca să nu mai spun că a interzice un lucru nu face decât să-l transforme în ceva și mai dezirabil. Așa că am hotărât să acceptăm Halloween-ul, într-o oarecare măsură, și să ne bucurăm de partea lui haioasă.

Ioana a aflat de Halloween de la Disney Junior într-un mod foarte Kids friendly și, cumva, a început să manifeste o curiozitate aparte față de mumii, vrăjitoare, fantome, scheleți (chiar spune, atunci când se lovește, că “o dor scheleții”). În plus, eu nu m-am înfrânat de la a-i povesti, în termeni ușor de înțeles pentru ea, ce este o mumie, cum e alcătuit corpul nostru, cum arată un schelet uman. Rezultatul este că nu se sperie de fantome, de întuneric sau alte personaje fantastice. Din contră – am uneori impresia că trăim cu toate acestea în casă, pentru că sunt prietenii ei imaginari.

Și, cum tot se apropie finalul lui octombrie, ceea ce înseamnă Halloween și dulciuri, deja ne pregătim cu câteva specialități FĂRĂ ZAHĂR, evident, care să ne mai dea ocazia de a diversifica activitățile împreună.

Așadar, am avut mult spor la făcut dovleci, mumii și degete de vrăjitoare. Aceasta a fost doar prima tranșă :).

Avem o rețetă tare faină de aluat fraged, pe care, de data asta, l-am testat cu un nou îndulcitor. Steviorem – mix de Xylitol, eritritol și stevia. Ce sa va spun? I’m in love! Combinația este, pe cât de inedită, pe atât de fabuloasă. S-a amestecat foarte bine în compoziție și s-a dizolvat perfect la cuptor, sub acțiunea termică, iar gustul de dulce a rămas minunat de dulce, fără after-taste.

NU UITAȚI! Prin codul mamipematura să știți că aveți mereu, nu doar de Halloween, 5% reducere la toți îndulcitorii de pe www.laboratoareleremedia.ro (dar și la orice supliment de pe site!!!)

Pentru arome am folosit etractele pure de la Cloud Nine Factory – nelipsite din prăjiturile mele, de când le-am descoperit. Spre deosebire de esențele de pe piață, care sunt sintetice și dăunătoare organismului, în cantități mari sau consumate frecvent, extractele pure de la ei sunt obținute printr-un proces lent de extracție la rece. Aromele sunt intense, inconfundabile și sigure.

Vă las aici rețeta noastră pentru acest aluat, cu amendamentul că eu am făcut o cantitate foarte mare, dar am preparat doar jumătate din ea. Cealaltă jumătate o păstrez încă la frigider, pentru o tură nouă de biscuiți. Așadar, cantitațile de de mai jos pot fi înjumătățite sau chiar împărțite la trei, în funcție de ceea ce doriți să faceți din cele trei variante de dulciuri propuse :).

Ingrediente

  • 300 g unt
  • 840 g făină
  • 3 ouă
  • puțină sare
  • 150 gr Steviorem Xylitol + Eritritol + Stevia
  • migdale întregi decojite
  • piure de dovleac
  • gem fără zahăr

În robotul de bucătărie am mixat toate ingredientele, până au căpătat un aspect nisipos. Apoi am pus toată compoziția pe blatul de lucru și să am început să frământ cu mult chef, alături de Ioana – îmbrăcată-în-mica-vrăjitoare, care îmi pregătea unghiile de cotoroanță (bucățile de migdală).
Aluatul se frământă viguros până când devine asemenea unei plastiline și poate fi modelat.

1. Pentru plăcinta Cap de dovleac
Am întins o bucată de aluat la aproximativ 5 mm grosime și am tapetat formele de plăcintă (le găsiți adesea la Lidl), apoi am turnat, în interior, compoziția de dovleac copt și foarte bine pasat, amestecat cu scorțișoară. Am acoperit forma cu o pătură de aluat, în care decupasem fața dovleacului șugubăț și am presat bine marginile.

2. Pentru plăcinta Mumie
Am repetat operațiunea de la plăcinta precedentă, dar am umplut interiorul cu dulceață de zmeură, fără zahar. Apoi am acoperit totul cu fâșii subțiri de aluat, lăsând orificii pentru gură și nas.

3. Pentru degetele de vrăjitoare
Am frământat o bucată mai mare de aluat, apoi am porționat în bile mici de 35 gr. Fiecare bilă am modelat-o sub formă de deget noduros și i-am fixat la un capăt unghia, din migdală.

După ce au fost gata toate degetele, le-am așezat într-o tavă, alături de mini-plăcinte, și le-am lăsat la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 20-25 min.

Migdalele s-au desprins imediat de degete așa că, pentru fixare, le-am întins în gem și apoi le-am lipit la locul lor. Până a doua zi, gemul s-a întărit, iar manichiura vrăjitoarei a fost perfectă și fixă :)).

La final am uns plăcintele cu sitop Edulcorem Agave, pentru un plus de luciu.

Happy Halloween! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.